Corcodusul cu zece soiuri de fructe diferite

Corcodu?ul cu zece soiuri de fructe diferite
Corcodusul cu zece soiuri de fructe diferite
Corcodusul cu zece soiuri de fructe diferite

Pasionat de pomicultura, un oradean a altoit un corcodus din care poate culege acum soiuri diferite de piersici, prune, nectarine si caise. Iubeste natura si pomiculutra de cand se stie. Nu si-a cunoscut bunicul, dar parintii ii spun ca a mostenit dragostea pentru natura de la bunicul din partea tatalui. La varsta de 10 ani a altoit primul pom fructifer si, spre surprinderea tuturor, i-a reusit.

Oradeanul Gheorghe Tanca (43 de ani) si-a uimit vecinii cand a altoit corcodusul din fata blocului. Se intampla in urma cu cinci ani. A ales sa altoiasca un corcodus cu patru feluri de fructe din soiuri diferite. Asa se face ca astazi, intr-un singur pom fructifer, are zece soiuri de fructe: patru soiuri de prune, patru de caise, un soi de nectarine si unul de piersici.

„Totul a inceput dintr-o joaca. Pentru mine pomicultura este o pasiune si am zis sa incerc sa altoiesc corcodusul din fata blocului. Ma bucur ca mi-a iesit. Mai am un pom altoit in livada de la tara, dar acolo sunt doar trei feluri de fructe si nu atatea specii”, ne-a marturisit oradeanul. Vecinii s-au minunat cand au vazut isprava si nu le-a venit sa creada.

Gheorghe Tanca este sofer la o unitate bancara din Oradea. Cum are un pic de timp liber se ocupa de pomicultura. Si-a luat si o livada intr-un sat din apropierea Oradei. Sustine ca aceasta activitate il relaxeaza, mai ales ca o face cu multa pasiune.

Nu a gustat din fructele corcodusului altoit, pentru ca, spune el „am facut experimentul mai mult pentru copiii din zona. Sa manance si ei fructe din pom, asa cum faceam si eu cand eram de varsta lor”, sustine oradeanul.

In zona este renumit pentru felul in care reuseste sa altoiasca pomii fructiferi, iar vecinii apeleaza la serviciile lui ori de cate ori au nevoie. „Ma duc cu placere si nu-mi trebuie bani. Le doresc sa se prinda”, spune Gheorghe Tanca.

Secretul unui altoi reusit

Si pentru ca altoiul sa se prinda trebuie respectate cateva etape. In primul rand se rupe o mladita tanara, crescuta in anul respectiv. Frunzele se indeparteaza, deoarece ele absorb apa din respectiva mladita. „Din mladita rupta taiem o bucata mai mica, cat un mugure. Se alege o alta creanga tinerica, in pom. In aceasta se face o incizie, in forma de T. Se introduce mugurele, dupa care se leaga deasupra cu un fir de rafie, de aproximativ 40 de centimetri”, explica Gheorghe Tanca. Pentru ca sansele de altoire sa fie si mai mari, oradeanul recomanda legarea mugurelui de creanga cu o banda izolanta. Odata incheiat acest proces, ramura se lasa in pace, pana in primavara urmatoare cand va incepe sa lucreze.

Si specialistii Directii Agricole Bihor au ramas placut surprinsi de reusita oradeanului. „Daca ar fi sa recomand ceva, i-as recomanda sa-si aleaga fructe care se coc in acelasi timp, deoarece atunci cand le stropeste pe cele verzi cele coapte pot fi afectate”, ne-a declarat Adrian Gheorghe Feher, inginer in cadrul Directiei Agricole Bihor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *