Coreenii sunt interesati sa investeasca 150 mil. euro intr-o centrala termica de cogenerare la Brasov

Bulgarii protesteaza impotriva preturilor din energie
Coreenii sunt interesati sa investeasca 150 mil. euro intr-o centrala termica de cogenerare la Brasov

Doua dintre companiile coreene importante din domeniul constructiilor si a producerii de energie electrica si termica si-au manifestat interesul pentru o investitie de 150 mil. euro, intr-o centrala termica de cogenerare, la Brasov. Compania sud-coreeana cu capital de stat Korea South-East Power Co (KOSEP), impreuna cu firma SK E&C intentioneaza sa demareze constructia capacitatii de productie in luna iulie a anului viitor, astfel incat pana in luna septembrie 2015 centrala sa devina functionabila.

Vicepresedintele departamentului de dezvoltare a afacerilor din cadrul Korea South-East Power Co (KOSEP), Koang Ho Woo, si seful diviziei energie a SK E&C, Kevin H.K. Rhee, au avut deja o intalnire cu reprezentantii municipalitatii Brasov, in vederea dezvoltarii unui parteneriat pentru constructia noii centrale.

Potrivit investitorilor coreeni, in perioada urmatoare va fi infiintata o companie la care municipiul Brasov sa fie asociat, care sa se ocupe de constructia viitoarei centrale termica de cogenerare. Coreenii au solicitat din partea municipalitatii Brasov asigurarea terenului si facilitati pentru intocmirea documentatiei, in conditiile in care investitia, constructia si operarea noii centrale va apartine partii coreene.

”Potrivit analizei efectuate de partenerii coreeni, pretul gigagaloriei produse de noua centrala va fi cuprins intre 120 si 159 lei, la costul actual al gazului. In urma investitiei de 150 mil. euro va fi construita o centrala de 120 de megawati, care sa produca energie electrica si caldura”, a spus George Scripcaru, primarul municipiului Brasov.

”Piata exista, coreenii investesc, construiesc si opereaza, iar noi avem avantajul ca putem cumpara energie electrica sI termica la pret mic. Investitorii coreeni ne-au contactat in urma cu un an, iar acum ne-au prezentat o strategie actualizata. Urmeaza sa prezint Consiliului local un raport, iar acesta sa aprobe un plan de lucru”, a adaugat primarul Scripcaru.

Potrivit municipalitatii din Brasov, in perioada urmatoare va fi constituit un grup de lucru format din specialisti ai ambelor parti, care sa stabileasca detaliile tehnice, iar pana la finalul anului, investitorii coreenii intentioneaza sa incheie toate etapele procedurale si sa inceapa demersurile pentru constructia efectiva.

„Companiile SK E&C si KOSEP au in plan un proiect de inalta tehnologie in productia de energie, insa dorim sa ne implicam si in alte proiecte ce privesc comunitatea brasoveana. Noi credem ca, dupa infiintarea grupului de lucru, care va asigura documentatia si detaliile, acest proiect va lua nastere”, a declarat Koang Ho Woo, vicepresedintele departamentului de dezvoltare a afacerilor din cadrul Korea South-East Power Co (KOSEP).

Consiliul local Brasov a aprobat, in sedinta care a avut loc la finalul lunii aprilie, un pret de 170 lei pentru gigacaloria livrata in sistem centralizat populatiei din Brasov, pretul fiind valabil pentru sezonul rece 2012-2013.

Anul trecut, compania sud-coreeana cu capital de stat Korea South-East Power Co (KOSEP), care are drept obiect de activitate producerea energiei electrice si termice, opera 5 complexe energetice, cu o putere totala de 8.375 MW, adica 11% din puterea totala din Coreea de Sud. SK E&C activeaza in domeniul infrastructurii civile, de transport sau telecomunicatii, insa dupa ce SK Group a achizitionat rafinariile si complexul petrochimic Ulsan, a intrat si in domeniul energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *