Cormoranul are club de ecologie in Gircov

Momentul de muzica populara a fost cel mai gustat din toata serbarea

Copiii din Lunca Dunarii au sarbatorit ziua fluviului cu care se invecineaza prin balet, film si muzica populara. Aproximativ 80 de elevi din satele Gircov si Giuvarasti din judetul Olt invata din februarie cum si de ce sa protejeze natura.

Georgiana (14 ani) este satena, are parul des, tuns mediu, pana la urechi, cu breton. Sta in comuna Giuvarasti din Olt si vrea sa dea la anul la Colegiul „Unirea” din Turnu-Magurele. A jucat pentru prima oara intr‑un film, unde a interpretat o politista, exact ce ar vrea sa devina cand va fi mare. „A fost un film superb, nu neaparat pentru ca am jucat eu in el. Cand am auzit ca este in scenariu acest rol, am fost ferm convinsa ca va fi al meu.”

Adolescenta foloseste des cuvintele „superb”si „enorm” cand vorbeste de Clubul Cormoranului, acolo unde din februarie a invatat actorie, balet si a desenat natura din jur. Pentru copii ca ea, crescuti in Lunca Dunarii, organizatia World Wide Fund for Nature Romania (WWF) a organizat un astfel de club, de educatie alternativa, care-i invata pe copii de ce este bine sa protejezi natura si cum o poti face.

Mihai, Doru si Florinel vor sa apere cormoranii de braconieri

Clubul Cormoranului, educatie in timpul liber

Pe Georgiana si pe ceilalti 70 si ceva de copii de la Clubul Cormoranului i-am cunoscut intr-o sambata calduroasa de la inceputul lui iulie. Serbau ziua Dunarii intr-un eveniment cu balet, muzica populara si film ecologic la caminul cultural din satul Gircov. Serbarea a inceput cu piesa de balet „Rata rosie si cormoranul mic”, numita asa dupa cele doua specii protejate din Lunca Dunarii. Copiii, cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, invata din februarie „sa baleteze”, cu ajutor din partea balerinei de la Opera Romana din Bucuresti, Laura Blica. „Am incercat sa le dau o picatura din ceea ce inseamna baletul. Am simtit de la ei ca vor sa danseze, erau fascinati de fiecare miscare de balet pe care o invatau de la mine.”

„La inspectii vorbim si de natura”

Au avut emotii inainte de serbare, dar le-a iesit „super”, cred ei, „la cum s-a aplaudat”.„Excelent! ne-a iesit perfect, lucram de mai mult de doua luni, si dimineata si seara, in ultima saptamana”, spun Mihai, Doru si Florinel in cor. Au 11, 12 si, respectiv,13 ani si au ales sa fie vanatorii din spectacol, fiindca li s-a parut interesant, mai ales ca au venit si cu mitraliere verzi, de plastic, pe scena. „Cormoranii sunt mai mici de varsta, noi suntem mai mari”, sopteste Mihai.

Fetitele au demonstrat ca au invatat miscarile de balet

„Toate peisajele trebuie pastrate”, imi spun baietii in timp ce arata desenele cu Lunca Dunarii la care au lucrat si care sunt acum postate la intrarea in caminul cultural din Garcov. „Sa aruncam gunoaiele la tomberoane, sa se recicleze, sa se faca din nou sticle, nu avem voie sa tragem in cormorani ca sunt protejati de lege”, explica un baiat de 9 ani, deghizat in cormoran. Ii intreb pe baieti daca la scoala vorbesc despre natura. „La scoala nu ne invata de-astea, la scoala suntem cu materiile, despre natura – nu prea, asa cateodata cand este vreo inspectie vorbim si de natura”, raspund ei.

Dupa balet, caminul cultural plin de parinti, bunici sau localnici se bucura de cantecele copiilor de la Ansamblul „Mugurasii Oltului”. Geanina David este una dintre soliste. Vrea sa se faca actrita de telenovele spaniole, iar limba a invatat-o deja de la televizor. Langa ea, pe scari, Alexandra mananca o inghetata. Are 7 ani si canta in ansamblu de la 3. „Eu vreau sa ma fac ori doctorita, ori doamna invatatoare, sa predau in Giuvarasti”.

Serbarea – „ceva superb”

Pe Strada Scolii din Gircov, un drum prafuit unde se afla caminul cultural din Gircov, cu latrina in curte, se ingramadesc o caruta cu o iapa alba, slaba, un BMW, doua-trei biciclete, un Fiat vechi si o Dacie papuc si zumzet de copii. La final de serbare, in curtea caminului, copiii au mancat prajituri si au facut poze. Multi dintre ei, nostalgici, si-ar fi dorit sa nu aiba vacanta la Clubul Cormoranului, la fel ca Georgiana. „Acum ma gandesc ca maine ce mai fac. Lipseste ceva. Ca si cum s-ar termina un film real. Nu stiu… pentru noi a fost ceva superb.”

Magor Csibi, directorul WWF Romania, crede ca entuziasmul copiilor este „incredibil de mare”. „Ei sunt cei care vor sa fie foarte activi. Indiferent de ce forma de ecologie vorbim, chiar daca facem o conservare foarte-foarte buna, daca lipseste factorul educatie, avem o mare problema. Acesti copii sunt foarte simpli, inca sunt la nivelul in care lucrurile simple nu sunt uitate, noi trebuie doar sa ne asiguram ca aceste lucruri vor fi retinut, vor fi transmise si la nivelul parintilor”, explica Magor Csibi.

„Trebuie doar sa ne asiguram ca aceste lucruri vor fi retinute, vor fi transmise si la nivelul parintilor.”
Magor Csibi director WWF Romania

„Am incercat sa le dau o picatura din ceea ce inseamna baletul. Am simtit de la ei ca vor sa danseze. ”
Laura Blica balerina

De ce Clubul Cormoranului in Lunca Dunarii

In urma cu doi ani, WWF a demarat proiectul Life+ „Conservarea Transfrontaliera a cormoranului mic si ratei rosii in zone cheie din Romania si Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi. Acesta asigura cadrul necesar pentru conservarea a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunarii in Romania si Bulgaria, imbunatatind astfel zonele de reproducere ale ratei rosii si ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european.

In Romania, 175.000 de oameni traiesc in zonele de implementare a proiectului Frontiere Verzi. Gircov este una dintre cele 21 de comune incluse in proiect. Aici, Clubul Cormoranului este forma prin care copiii din zona isi arata sprijinul fata de proiect. Din februarie, cei 80 de membri ai Clubului sunt initiati in tainele ecologiei: participa la sesiuni de observare a pasarilor, pentru a cunoaste cele doua specii protejate la nivel european. Se estimeaza ca mai putin de 39.000 de perechi de rata rosie si mai putin de 18.000 de cormoran pitic mai cuibaresc in Europa Dintre acestea, aproape o treime traiesc in Romania si cateva sute in Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *