Costa Rica, de 75 de zile alimentata in intregime de energie regenerabila

Costa Rica, de 75 de zile alimentata in intregime de energie regenerabila
Costa Rica, de 75 de zile alimentata in intregime de energie regenerabila

Anul acesta a fost destul de special pentru Costa Rica – pentru primul trimestru, reteaua de energie a tarii nu a avut nevoie de combustibili fosili pentru a functiona, a anuntat Institutul de Electricitate din Costa Rica (ICE). Aceasta s-a bazat aproape in intregime pe patru hidrocentrale, ale caror rezervoare au fost umplute de ploile abundente. Nevoile de energie ramase au fost completate de instalatiile eoliene, solare si geotermale.

Tara are un palmares excelent in ceea ce priveste energia regenerabila. Anul trecut, a generat 80% in electricitate prin hidrocentrale si, in 2010, 13% din nevoile de energie ale tarii au provenit din instalatii geotermale.

De remarcat sunt, insa, precipitatiile. Anul trecut, Costa Rica s-a confruntat cu conditii de seceta si a trebuit sa se bazeze pe combustibil diesel pentru backup. ICE deja lucreaza la o solutie pentru aceasta, fiind aprobata o instalatie geotermala in valoare de 958 milioane dolari, folosind rersursele vulcanice ale tarii ca surse de energie.

In ceea ce priveste acoperirea energiei electrice, Costa Rica a furnizat energie la 99,4 procente din totalul gospodariilor, pe al doilea loc in America Centrala dupa Uruguay si, in ceea ce priveste arhitectura de performanta energetica, pe al doilea loc dupa Columbia, potrivit World Economic Forum.

Costa Rica, desi mica, cu doar 4,87 milioane de oameni, se alatura numarului tot mai mare de tari care se bazeaza pe energia regenerabila. Consumul de energie electrica al Islandei este acoperit aproape 100% de energia regenerabila. Paraguay si Brazilia impart barajul hidroelectric Itaipu, care satisface aproape 100% nevoie Paraguay-ului si in proportie de aproximativ 85% pe cele ale Braziliei. Lesotho, Norvegia si Albania se bazeaza, la randul lor, pe energie regenerabila, existand multe alte tari care urmeaza aceasta cale.

Proriectul geotermal din Costa Rica va consta din trei instalatii, din care prima va genera 55MW iar celelalte cate 50MW fiecare. Aceasta energie este de asteptat sa genereze electricitate la un cost de aproximativ cinci centi pe kilowatt pe ora si va ajuta Costa Rica sa isi atinga obiectivul de neutralitate carbon pana in 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *