Costurile ridicate de mediu inchid fabrici

Friesland Foods a decis sa-si inchida fabrica din Deta din cauza costurilor mari de aliniere la standardele comunitare de mediu. Napolact Cluj, detinuta tot de Friesland, va fi relocata cel mai probabil la Carei.n acelasi timp, Albalact profita de conjunctura si isi mareste capacitatea de productie.autorizatii de mediu

Neputinta de a se alinia la standardele impuse de Uniunea Europeana a dus la inchiderea uneia dintre fabricile care „alimentau” comunitatea din jurul orasului timisean Deta. Este vorba despre Friesland Foods Romania, care a cumparat, in urma cu peste trei ani, fabrica de lapte Belcar. Responsabilii companiei au anuntat ca au decis relocarea activitatii de la Deta, „din cauza capacitatii relativ reduse a fabricii, precum si a costurilor ridicate necesare alinierii la standardele de mediu si de productie”. Productia din Deta va fi transferata la alte fabrici din tara, cea din Timisoara sau cea de la Carei, judetul Satu Mare. Compania promite ca schimbarea nu va avea implicatii asupra activitatilor de colectare a materiei prime si de distributie din judet.
Procesul de reorganizare va afecta totusi pe cei peste 130 de angajati, majoritatea din Deta si comunele din jur. „Li s-a propus sa mearga la fabricile din Timisoara si cea din Carei, dar banateanul nu se muta asa usor. Erau multumiti de angajatii lor. Nu stiu exact ce se va intampla cu ei. Mai avem o fabrica, dar e de componente auto si oamenii s-au specializat in altceva”, a declarat primarul Detei, Craciun Buhas. Acesta spune ca managerii Friesland s-au bazat pe faptul ca Romania nu va intra atat de repede in UE si nu vor fi nevoiti sa investeasca foarte mult in respectarea normelor europene. „Au investit si anul trecut vreo 700.000 de euro pentru acest lucru, dar fabrica de la Carei este etalon. Cladirea in care functiona fabrica probabil va fi scoasa la vanzare”, a mai spus primarul.
Conducerea fabricii Napolact din Cluj-Napoca, capacitate care apartine tot Friesland, a anuntat pentru prima data intentia relocarii inca din 2004. Ea lua in calcul mutarea activitatii la Carei, judetul Satu Mare. Inaintea vanzarii s-au vehiculat o serie de informatii legate existenta unei solicitari de retrocedare, fapt acceptat public de catre olandezi in 2005. Ei au anuntat atunci ca se vor folosi la vanzare de un certificat din 1994, care atesta dreptul de proprietate asupra terenului si activelor.
Compania de lactate mai detine in acest moment in judetul Cluj o fabrica noua in comuna Baciu si punctul de productie al sortimentului Nasal in comuna clujeana Taga.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *