Cotatiile graului si orezului ating noi recorduri, sustinand presiunea asupra preturilor la alimente

Presiunea asupra preturilor alimentelor la nivel mondial continua sa creasca, dupa ce cotatiile de referinta pentru grau si orez au atins niveluri record.

Analistii considera aproape imposibila evitarea unui al doilea val de scumpiri, in principalele economii din lume, potrivit Financial Times.

La Chicago, cotatiile la grau si orez, cu livrare in luna martie, au urcat la un nivel record, iar preturile la soia si porumb au atins maximul din ultimii 34 ani, respectiv 11 ani.

Majorarea preturilor va afecta consumatorii in urmatoarele luni, majorand presiunile inflationiste si limitand capacitatea bancilor centrale de a reduce declinul economiilor.

Primul val de crestere a preturilor la cereale a afectat pietele in timpul verii si a contribuit la majorarea inflatiei.

Avansul preturilor alimentelor din zona euro, in luna noiembrie, de 4,3% in termeni anuali, a fost unul dintre principalele motive care au sustinut cresterea ratei anuale a inflatiei de la 2,6% in luna octombrie, la 3,1% in noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.

De asemenea, cresterea preturilor alimentelor din SUA, in noiembrie, cu 4,8% in termeni anuali, a contribuit la majorarea ratei anuale a inflatiei la 4,3%.

„Am observat anul acesta cel mai mare ritm de majorare a preturilor alimentelor de la inceputul anilor 1980, dar un impact puternic al acestor cresteri se va observa in 2008”, a declarat Bill Lapp, analist la firma americana de consultanta Advanced Economic Solutions.

Majorarea preturilor la marfurile din agricultura este rezultatul nivelului ridicat al cererii, recoltei insuficiente si a rezervelor reduse de alimente. Economiile emergente, unde cresterea veniturilor sustine avansul consumului de carne si produse lactate, au contribuit la majorarea presiunilor, deja generate de industria biocombustibililor.

Oferta de cereale s-a situat in acest an sub asteptari, intrucat mai multe state au suferit pierderi legate de conditiile meteo.

„Preturile mari la cereale vor ramane la acest nivel”, a declarat Jean Bourlot, analist la Morgan Stanley.

Departamentul de Agricultura din SUA a estimat ca stocurile globale de porumb vor cobori la minimul ultimilor 33 de ani, ajungand doar pentru 7,5 saptamani de consum, in timp ce rezervele de grau vor ajunge la nivelul minim din ultimii 47 de ani, fiind suficiente pentru 9,3 saptamani.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *