Crabi cu E-uri in clesti

GRIJA. Inainte de a consuma produsul, cititi cu atentie eticheta

Produsul analizat este o imitatie de fructe de mare, care are in compozitie vietuitoare marine fara va-loare economica si o serie de aditivi alimentari.

Clestii de crab pane semipreparati „Muslitos del Mare” au in compozitie „surimi 25%, stabilizatori (E 420 – sorbitol, E 452 – polifosfat calcic), apa, pesmet, amidon de griu, cleste natural de crab, faina de griu, ulei vegetal, proteine de soia, zahar, sare, aroma de crab, amidon modificat E 1420, albus, intensificator de gust: glutamat mo-no-sodic E 621, colorant: extract natural de ardei E 160c. Produsul con-ti-ne gluten”. Tot de pe eticheta aflam si informatiile nutritionale pen-tru 100g: „energie: 134 kcal/561 kj, proteine 8,3 g, grasimi 1,9 g, carbohidrati 21,6 g”.

ANALIZA. Produsul „clesti de crab pane semipreparati” nu con-tine de fapt decit clestele de crab, restul fiind o compozitie complexa formata din surimi, pesmet, amidon, faina, ulei, soia, zahar, sare, albus si aditivi alimentari. Profesorul doctor Gheorghe Menci-nicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca surimi este un produs nou, ob-ti-nut din prelucrarea pestilor marini si a altor vietuitoare marine fara va-loare economica. Proteina con-ti-nuta de acesta sufera un proces de reconstituire si creare de textura pentru a imita carnea unor fructe de mare. De aceea, produsul poate ca-pa-ta orice aroma, de exemplu, de crab, de langusta, de homar etc. prin adaosuri de arome si poate fi co-lorat dupa dorinta. Glucidele con-ti-nute de produs apartin celor cu ab-sorbtie lenta, amidon si faina de griu, pesmet, dar si celor cu index gli-cemic ridicat si absorbtie rapida (zahar). Clestii de crab contin sare as-cunsa, fosfor, dar si un aditiv alimentar cu potential neurotoxic (E 621).

CONCLUZII. Produsul nu este in-dicat copiilor, adolescentilor, fe-meilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de boli neuropsihice si neurodegenerative, bolnavilor de cancer, de osteoporoza. Specialistul nostru le recomanda diabeticilor sa consume produsul analizat numai cu avizul medicului curant. De asemenea, trebuie sa tinem cont de sarea ascunsa in produs. Acesta este interzis suferinzilor de celiachie.

Precizari

Rubrica „Ce bem, ce mincam” se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii noastre. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. De asemenea, cititorii acestei rubrici ne pot trimite sugestiile lor la numarul de fax 021-318.20.35. Daca sinteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *