Craiova, poluata cu dioxid de sulf

Concentratia maxima admisa in atmosfera pentru dioxidul de sulf, un gaz periculos pentru sanatate, a depasit pragul de alerta in Craiova joi, 13 noiembrie. Agentia de Mediu Dolj a anuntat oficialii din domeniu.
poluare craiova
Pragurile concentratiei de dioxid de sulf, SO2, au fost depasite de mai multe ori joi, 13 noiembrie, in Craiova. Agentia pentru Protectia Mediului Dolj a confirmat si ieri densitatea ridicata a gazului periculos in atmosfera. Potrivit specialistilor serviciului de monitorizare din cadrul APM Dolj, joi „a avut loc un fenomen de crestere a concentratiei de SO2” si „au fost alertate ministerul si celelalte organisme competente in adoptarea de masuri impotriva efectelor poluarii”. Potrivit unui comunicat de presa al APM Dolj remis ieri concentratia de dioxid de sulf din atmosfera de joi a depasit de aproape trei ori pragul de alerta in jurul orei 13.00 Concentratiile au fost depistate de statiile de monitorizare a calitatii aerului amplasate pe Calea Bucuresti si pe strada Maria Tanase. APM Dolj considera ca vinovat de poluarea cu dioxid de sulf este Complexul Energetic Craiova, prin cele doua unitati, Isalnita si Simnic. „APM considera ca depasirea valorilor de prag este cauzata de sursele fixe Complexul Energetic Craiova – SE Isalnita si SE Craiova II Simnic) si de incalzirea casnica, precum si de conditiile meteorologice nefavorabile dispersiei poluantului (viteze mici ale vantului si umiditate relativa foarte mare)”, se arata in comunicatul APM Dolj. Agentia de Mediu a precizat ca, dupa ora 14.00, gradul de poluare a inceput sa scada, iar apoi situatia a revenit la normal.
Totodata, APM a cerut complexului sa verifice functionarea instalatiilor de producere a energiei electrice si termice si sa-i comunice ce masuri a luat pentru prevenirea si limitarea poluarii. In concentratii mari, dioxidul de sulf este foarte periculos, putand provoca „dificultati respiratorii severe”, potrivit site-ului Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului (RNMCA). Expunerea pe o perioada mai lunga, chiar la concentratii reduse, poate provoca infectii ale tractului respirator, se mai arata pe portalul RNMCA.

Pot fi afectati copiii, varstnicii, persoanele care sufera de astm si de alte boli cronice ale cailor respiratorii. Ultima depasire a concentratiei admise de SO2 in Craiova s-a semnalat in octombrie 2007, specialistii declarand ca principala cauza a fost pornirea sistemelor de producere a energiei termice, altele decat cele pe gaze naturale.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *