Zahar natural sau indulcitori sintetici? Chiar daca la nivelul gustului, diferenta nu este mereu evidenta, creierul nu se lasa pacalit.
Ultimele studii arata ca, in functie de natura substantei dulci consumate, se declanseaza reactii in mod evident diferite.
„Am folosit succesiv zahar si indulcitori, in cantitati echivalente, iar cei 12 voluntari care au participat la studiu nu au perceput diferentele de gust, dar cand le-am scanat creierele, activitatea cerebrala era diferita in functie de ceea ce au ingurgitat”, arata psihiatrul Guido Frank, de la Universitatea Denver din Colorado, care a comparat efectul produs de zahar cu cel produs de alti indulcitori la nivelul creierului.
Indulcitorii intretin foamea
Spre deosebire de zahar, care activeaza la nivelul creierului si zonele care sunt responsabile pentru starea de satietate, indulcitorii activeaza doar portiunile creierului responsabile pentru receptarea gustului, nu si pe cele care dau semnalul ca organismul este satul.
In acest fel se explica de ce persoanele care folosesc indulcitori au o pofta crescuta de mancare, comparativ cu cei care folosesc zaharul natural.
Sursa: Adevarul