Creierul, un mare consumator de energie

Desi reprezinta doar 2 la suta din masa noastra corporala, creierul consuma 20 la suta din cantitatea de energie pe care o produce organismul, adica de zece ori mai multa decat orice alt organ.creierul

Procesul de memorare si capacitatea de concentrare sunt influentate de resursele energetice de care dispune creierul. El este cel care ne coordoneaza atat actiunile constiente, cat si pe cele pe care nu le constientizam.

In realitate, creierul foloseste o cantitate mica de energie pentru indeplinirea sarcinilor constiente. 95 la suta din energie este folosita pentru indeplinirea sarcinilor inconstiente, conform cercetatorilor de la Academia de Stiinte din Franta, care au ajuns la aceasta concluzie in urma studiilor efectuate cu ajutorul tomografiei cerebrale.

In plus, in perioadele de odihna, creierul este mult mai activ decat ziua, afirma specialistii. Acest lucru este posibil deoarece, in timpul somnului, sunt intensificate procesele reparatorii atat la nivel celular, cat si energetic.

Are nevoie de glucoza

Principalul carburant al creierului este glucoza, cea mai importanta sursa de energie. In acelasi mod in care neuronii au nevoie continuu de oxigen, ei au nevoie si de glucoza. Atunci cand suntem supusi unui efort deosebit, creierul are nevoie de un surplus de energie. De aceea, glucidele ar trebui sa reprezinte 50 la suta din aportul nostru energetic.

Pentru a asigura acest aport, este indicat sa consumam zaharuri simple (orez, paine, leguminoase, fructe), care trec lent in sange. Cantitatea de glucoza care este furnizata de o bucata de paine este difuzata in organism pe parcursul a trei ore, comparativ cu un cub de zahar, care da energie doar pentru o jumatate de ora.

Studiile arata ca, datorita consumului de glucide la micul dejun, atentia copiilor creste, iar timpul de reactie este imbunatatit. In cazul persoanelor in varsta, consumul a 50 de grame de glucide dimineata imbunatateste capacitatea de memorare cu 40 la suta.

Zaharurile simple ajung mai lent in sange si sunt mai benefice pentru creier decat glucidele din dulciurile concentrate. Acestea ofera energie organismului doar pentru scurt timp.

Gandirea arde calorii

Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea la Laval, Quebec, arata ca in timp ce gandim putem arde calorii. Experimentul oamenilor de stiinta a inclus 15 studenti. Timp de 45 de minute, acestia au trebuit sa faca rezumatul unui text stiintific. Testul s-a desfasurat dupa ce participantii au mancat bine.

Dupa terminarea testului, studentii au luat din nou o masa copioasa, apoi, timp de 45 de minute, s-au relaxat. In urma experimentului, cercetatorii au observat ca, in perioada in care au gandit intens, participantii la studiu au ars, in medie, 3 calorii.

Inteligenta este asociata cu nivelul energiei consumate de neuroni, arata un studiu al cercetatorilor americani publicat in „Scientific American Mind”.

Conditie: „Alimentatia echilibrata permite functionarea normala a creierului”. – Specialistul nostru, dr. Radu Braga – cercetator in neurostiinte Centrul de Excelenta in Neurostiinte, Universitatea de Medicina „Carol Davila”, Bucuresti

Creierul uman cantareste aproximativ 2 la suta din masa corporala, insa este responsabil pentru aproximativ 20 la suta din consumul total de energie al organismului. In cifre, daca estimam pe parcursul unei zile un consum mediu de energie de 2.500 de calorii, creierul va consuma din acesta circa 500 de calorii (sau aproximativ 25 Watti din punctul de vedere al disiparii de energie).

Procesele cognitive cresc consumul de energie al creierului, aspect demonstrat si de studiile imagistice prin rezonanta magnetica functionala. O crestere semnificativa de consum energetic se produce in timpul somnului, mai precis in faza de somn cu miscari oculare rapide. In acest stadiu de somn au loc procese de consolidare a memoriei, masa neuronala este activata in proportie de 70-80 la suta, iar temperatura creierului creste cu 1 grad Celsius.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *