Creierului ii place cafeaua

BENEFICIU – Bautura care stimuleaza sistemul nervos
S-a demonstrat ca viteza transmiterii informatiilor in creier poate creste cu ajutorul unei cesti de cafea. Efectul stimulant asupra sistemului nervos se datoreaza cafeinei.

Boabele de cafea contin aproximativ 2% cafeina, substanta cu proprietati revigorante. Continutul in cafeina si efectul revigorant depind de cafeaua pe care o alegem si de modul in care o pregatim. Intr-o lingurita de cafea macinata se gasesc 100-115 mg de cafeina, in aceeasi cantitate de cafea solubila (ness) – 60-70 mg. Chiar si cafeaua decofeinizata poate contine urme de cafeina (in jur de 3 mg la o lingurita). Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune cum actioneaza cafeina: „Cafeina protejeaza de la distrugere serotonina si dopamina, substante care transmit mesaje de la o celula nervoasa la alta, dau senzatia de bine a organismului si mentin in stare de activitate si vigilenta cortexul”.

CALORII. Cafeaua stimuleaza arderea caloriilor care provin din grasimi. Altfel spus, o cescuta, doua de cafea pe zi ne ajuta sa ne mentinem greutatea in limite normale. Efectul de stimulare a arderilor se datoreaza continutului de vitamina B3. O ceasca de cafea neagra furnizeaza organismului

1 mg din aceasta vitamina. Cafeaua este saraca in proteine si zaharuri, contine mai mult zaharuri polimerizate, sub forma de celuloza, care nu ingrasa. Fara zahar, fara lapte, fara frisca – aceasta este regula de baza, daca vrem sa ne bucuram de toate beneficiile cafelei. Daca o indulcim, dispare efectul de ardere a grasimilor, pentru ca vin caloriile din zahar. Unii dintre noi prefera cafeaua cu lapte, pe care insa nutritionistii nu ne-o recomanda. Laptele anuleaza efectul cafeinei, astfel incat cafeaua cu lapte nu mai are efect revigorant.

ANTIOXIDANTI. „In acelasi timp, cafeaua este o buna sursa de antioxidanti. De aceea, in unele cazuri, consumul de cafea poate stimula sistemul imunitar. Printre proprietatile cafelei se numara si aceea de diuretic si usor laxativ, fiind de ajutor in unele cazuri de constipatie nu foarte severa”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Cea mai buna este cafeaua neagra, insa nu avem voie sa facem excese. Putem sa bem maximum doua-trei cescute zilnic, altfel cafeaua se transforma din prieten in dusman. Abuzul de cafea este asociat cu cresterea tensiunii arteriale, cu stari de neliniste si anxietate. Din acest motiv, hipertensivii pot sa bea cafea numai sub supravegherea medicului. De asemenea, excesul de cafea poate creste nivelul colesterolului in sange, pentru ca persoanele care beau multa cafea au tendinta de a consuma mai multe grasimi.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *