Crema de peste cu 5 E-uri

Crema de peste afumat Salmar este un preparat despre care producatorul spune ca are un „gust care nu se uita”.
crema de peste afumat
Unul dintre ingredientele principale ale cremei de peste este uleiul vegetal. Producatorul nu ne spune care este natura sa botanica. Acest aspect era important, mai ales ca uleiul este folosit si la prajirea cepei. Sarea (clorura de sodiu) este al patrulea ingredient. Persoanele care nu au probleme de sanatate nu trebuie sa consume mai mult de 6 g de sare zilnic. Pentru cei care sufera de afectiuni cardiovasculare si renale, doza se micsoreaza.

Prin afumare, pestele isi pierde o parte din calitatile nutritive, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult, acesta ne spune ca produsul analizat are un profil nutritional extrem de dezechilibrat, la care contribuie si prezenta celor cinci aditivi alimentari. Cei doi conservanti folositi nu sunt recomandati in special in dieta copiilor si a femeilor insarcinate si care alapteaza. E202, sorbat de potasiu, poate produce crize de astm si alergii, mai ales in cazul persoanelor sensibile. Benzoatul de sodiu este unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari, fiind incriminat, de cele mai recente studii in domeniu, de modificarea ADN-ului uman. In timp, in urma unui consum cronic, apar diverse tipuri de cancer. Copiii nu ar trebui sa consume produse care contin E211, din cauza ca induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), care se poate manifesta prin tulburari de comportament chiar si in adolescenta. Doza zilnica admisa de E211 este de 5 mg/kg corp.

AGENTII DE PACALEALA
Cei doi agenti de ingrosare – E412 si E415 – sunt folositi mai ales pentru a masca folosirea unei cantitati mari de apa. La nivelul organismului au insa efecte adverse. Cel mai afectat este tractusul digestiv, insa mai pot aparea si alergii, crize de astm, eczeme. Guma guar interfereaza cu absorbtia grasimilor, iar guma xanthan, cu absorbtia lipidelor si a sarurilor minerale. Colorantul E160b, annatto, nu este recomandat copiilor hiperactivi si poate provoca urticarie.

Chiar daca crema de peste nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca aceasta are o valoare energetica foarte ridicata, de care trebuie sa tina cont, in special, supraponderalii si obezii.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu afectiuni cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu maladii ale tractusului digestiv, dermatologice, astmaticilor, alergicilor, bolnavilor de cancer, celor cu ADHD.

INGREDIENTE:
Macrou afumat, ulei vegetal, apa, ceapa prajita, sare, arome, conservanti: E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, agenti de ingrosare: E412 – guma guar, E415 – guma xanthan, condimente, colorant: annatto – E160b. Masa de peste – minimum 40 g.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *