Creste dramatic traficul cu specii salbatice de fauna si flora

Creste dramatic traficul cu specii salbatice de fauna si flora

Creste dramatic traficul cu specii salbatice de fauna si flora

Comisia Europeana a lansat o consultare publica cu privire la modul in care UE poate fi mai eficace in combaterea traficului cu specii salbatice. Aceasta vine ca raspuns la recenta crestere la nivel global a braconajului si a comertului ilegal cu specii salbatice, care se afla in prezent la niveluri fara precedent pentru unele specii.

In 2013 in Africa de Sud au fost braconati peste 1.000 de rinoceri, in comparatie cu 13 in 2007, iar cornul de rinocer este acum mai valoros decat aurul. UE este o piata de destinatie majora si un important punct de tranzit pentru produsele ilegale din specii salbatice, iar crima organizata joaca un rol din ce in ce mai substantial in acest domeniu, potrivit europa.eu.

Traficul cu specii salbatice are un impact puternic asupra biodiversitatii si este nevoie sa gasim mijloace de actiune mai eficace. Aceasta consultare este un prim pas catre ceea ce sper ca va constitui o schimbare majora in abordarea noastra”, a spus comisarul pentru mediu, Janez Potočnik.

In ultimul deceniu, UE s-a implicat activ in lupta impotriva comertului ilegal cu specii salbatice, adoptand norme comerciale stricte pentru speciile pe cale de disparitie si sprijinind pe scara larga eforturile depuse de tarile in curs de dezvoltare pentru combaterea traficului cu specii salbatice. In ultimii 30 de ani, UE a alocat peste 500 de milioane de euro pentru conservarea biodiversitatii in Africa, avand un portofoliu de proiecte aflate in derulare in valoare de aproximativ 160 de milioane de euro.


Traficul cu specii salbatice creeaza profituri insemnate pentru grupurile infractionale organizate internationale. Comunicarea pe care o adoptam astazi stabileste modul in care toate partile interesate pot colabora pentru a combate aceasta infractiune, intr-un mod cat mai eficient”, a spus Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.

Infractiunile impotriva speciilor salbatice sunt foarte lucrative, iar cazurile de urmarire penala impotriva acestora sunt rare. Cresterea cererii de produse ilegale are consecinte devastatoare pentru o serie de specii care sunt deja amenintate. Amploarea crescuta a problemei a ridicat intrebari cu privire la modul in care UE poate fi mai eficace in combaterea traficului cu specii salbatice.

Prin urmare, Comisia este interesata sa afle opinia cetatenilor in legatura cu zece aspecte referitoare la traficul cu specii salbatice, printre care se numara caracterul adecvat al cadrului actual, instrumentele care ar putea consolida eforturile existente pentru combaterea fenomenului, modul in care UE, in special, isi poate aduce contributia, imbunatatind cunostintele si datele de care dispune, precum si posibilitatea unor sanctiuni mai severe.

Rezultatele acestei consultari si ale conferintei care va avea loc la data de 10 aprilie 2014 vor contribui la revizuirea politicilor si a masurilor UE existente in acest domeniu, cu scopul de a ajuta UE sa indeplineasca un rol mai eficace in rezolvarea problemei”, potrivit Comisiei.18 Apr 2014 - Sursa: Ecology.mdArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016