Crestere nesperata a numarului de capre negre

Efectivul de capre negre din Parcul National Muntii Rodnei a crescut in mod neasteptat

La evaluarea din acest an a efectivului de capre negre din Parcul National Muntii Rodnei, judetul Bistrita-Nasaud, au fost observate 117 exemplare.

Recensamantul a fost efectuat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, de Administratia Parcului National Muntii Rodnei si Agentia pentru Protectia Mediului, alaturi de reprezentanti ai ocoalelor silvice, jandarmi si salvamontisti. Presa locala s-a aratat nemultumita din pricina lipsei de transparenta a organizatorilor recensamantului din aceasta primavara.

Pentru ca autoritatile nu au lansat o invitatie spre sectorul societatii civile de a participa la evaluare au aparut si comentarii nefavorabile. Multi sunt suspiciosi in privinta cifrelor prezentate si spun ca valorile sunt „umflate pe hartie” doar pentru a se putea mari norma de vanatoare.

Efective injumatatite fata de 1990

Populatia de capre negre, „Rupicapra rupicapra” din Muntii Rodnei, numara peste 300 de exemplare in 1988. Cinci ani mai tarziu, a inceput diminuarea efectivelor. Neoficial, motivul principal, stiut de toata lumea, a fost braconajul.

De altfel, imediat dupa constituirea Administratiei Parcului National Muntii Rodnei, in 2004, la prima numaratoare au fost observate doar 36 de exemplare. In primavara anului 2007, numarul caprelor negre observate crescuse la 67. Daca acum sunt 117, atunci putem spune ca numarul caprelor negre s-a dublat in ultimul an.
Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *