Cresterea temperaturii – primul semn de stres

Cresterea temperaturii - primul semn de stresEfectul de sera este factorul determinant al incalzirii climei. Dioxidul de carbon (CO2) este unul din gazele ce produc efectul de sera prin acumularea lui in atmosfera si prin proprietatea lui de a retine caldura. La inceputul Revolutiei Industriale (1760), concentratia acestui gaz in atmosfera era de neglijat, insa, odata cu intensivizarea industriei, a circulatiei automobilelor, concentratia acestuia a crescut si astfel, temperatura. Daca dupa anul 1950, emisiile de carbon ce proveneau din arderea combustibililor a ajuns la 1,6 miliarde tone, pana in anul 2000, acestea au atins cote de 6,3 miliarde tone.
Alta cauza a acumularii dioxidului de carbon in atmosfera este despadurirea. Prin pierderea hectarelor de padure, se pierde si suprafata verde (frunze), suprafata capabila de utilizare a doxidului de carbon si de transformare a acestuia in urma fotosintezei in oxigen. Dar, anual se pierd aproximativ 9 milioane hectare de padure. Unele se pierd in scopul maririi suprafetelor agricole. Dar, capacitatea de stocare a dioxidului de carbon de catre paduri este de 20 de ori mai mare decat cea a terenurilor agricole.
Astfel, se prevede ca incalzirea atmosferica va fi si mai rapida in secolul urmator, cu urmari asupra biodiversitatii, a zonelor climatice, a apelor de suprafata si oceanice, precum si cu alte implicatii asupra populatiilor de oameni.
Pot aparea perioade cu temperaturi record, topirea ghetii, furtuni pustiitoare, ridicarea nivelului marii, care vor duce la pierderi inevitabile de vieti omenesti.
Desi aceste lucruri se cunosc, nu se trage un semnal de alarma. Ar fi un inceput ca fiecare dintre noi sa utilizam mijloacele de transport in comun mai des decat propriul automobil, ignorand aglomeratia, microbii care dau ideii un aspect respingator. De asemenea, sa utilizam energia gratuita, nepoluatoare, utilizand energia electrica doar cand este necesar – asta inseamna sa aprindem becul numai cand chiar este nevoie. Un alt pas ar fi sa oprim calculatoarele si televizoarele cand nu avem nevoie de ele… oricum, cand nu suntem prezenti, functioneaza degeaba; iar pornirea lor inseamna doar apasarea unui buton, nu e mult, nu e greu. Astfel, reducand consumul de energie electrica, reducem arderea combustibililor si deci emanatiile de dioxid de carbon. Cu mici pasi, putem schimba fiecare ceva. Sa nu lasam aceasta datorie altora, sa nu o amanam. Sa incepem azi, acum… in fiecare dintre noi sta schimbarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *