Combustibilii fosili duc la cresteri tot mai mari ale emisiilor de dioxid de carbon

Votul privind restric?ionarea emisiilor de CO2 la nivel de flot?, amânat pentru a treia oar?
Combustibilii fosili duc la cresteri tot mai mari ale emisiilor de dioxid de carbon
Combustibilii fosili duc la cresteri tot mai mari ale emisiilor de dioxid de carbon

Cantitatea de dioxid de carbon din aer a crescut in mod dramatic in 2012, ceea ce face improbabil ca omenirea sa reuseasca sa limiteze incalzirea globala la doar doua grade Celsius, asa cum sperau liderii celor mai importante tari.

Oamenii de stiinta afirma ca saltul nivelului CO2 din aer reflecta faptul ca economia mondiala isi revine, ceea ce duce la arderea combustibililor fosili, mai ales in China – relateaza descopera.ro.

Nivelul de dioxid de carbon din aer a crescut cu 2,67 parti la milion din 2011 in 2012, ducand totalul la 395 de parti la milion, a explicat Pieter Tans, coordonatorul echipei de masuratori a gazelor cu efect de sera din cadrul NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).
Cercetatorii subliniaza ca acest salt in nivelul de emisii de carbon este cel de-al doilea ca amplitudine din 1959, anul in care au inceput sa fie stocate date referitoare la emisiile de carbon. Masuratorile se bazeaza pe mostrele de aer capturate departe de lumea civilizata, de pe un vulcan din Mauna Loa, Hawaii.

Inaugurarea unor noi centrale energetice bazate pe carbune, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, reprezinta principalul motiv pentru care emisiile de dioxid de carbon continua sa creasca, chiar daca in SUA si in alte tari acestea au scazut ca rezultat al eforturilor de conservare si datorita surselor de energie mai curate.

In acelasi timp, planetele si oceanele planetei, ce absorb in mod normal o parte din dioxidul de carbon, au absorbit anul trecut mai putin decat de obicei, a explicat John Reilly, co-directoral Joint Program on the Science and Policy of Global Change. Cantitatea absorbita de plante si de oceane variaza in mod natural de la an la an.

Tans subliniaza ca nivelul tot mai mare al emisiilor de carbon se datoreaza in mare parte consumului sporit de combustibili fosili: „este o dovada ce atesta ca influenta omului este factorul dominant”.

Singurul an in care s-a inregistrat o crestere mai mare a nivelului de dioxid de carbon in aer a fost 1998. In acel an, emisiile principalului gaz cu efect de sera au crescut cu 2,93 parti la milion. Din 2000 pana in 2010, planeta a inregistrat in medie o crestere anuala cu putin sub 2 parti la milion. In anii ’60, cresterea medie anuala era mai mica de o parte la un milion.

In 2009, natiunile planetei au fost de acord cu stabilirea un tel voluntar de limitare a incalzirii globale la 2 grade Celsius peste temperaturile inregistrate inainte de inceputul epocii industriale. De la jumatatea secolului al XIX-lea, temperaturile au crescut deja cu un grad Celsius. Tendintele actuale de poluare arata ca in urmatoarele decenii se va inregistra o crestere a temperaturilor la nivel mondial cu 1,5 – 2,5 grade Celsius, afirma Reilly.

„Sansele de a mentine schimbarile climatice sub pragul de 2 grade Celsius sunt tot mai mici”, avertizeaza Tans.

Oamenii de stiinta urmaresc poluarea cu dioxid de carbon prin monitorizarea emisiilor din fabrici si prin analizarea atmosferei. Ambele studii arata o crestere mult mai rapida a emisiilor poluante decat si-au imaginat oamenii de stiinta chiar si in cele mai pesimiste prognoze, explica Michael Mann, un specialist in climatologie de la Universitatea Pennsylvania State.
Acest lucru inseamna ca efectele nocive ale schimbarilor climatice vor avea loc mai devreme decat se asteptau cercetatorii, concluzioneaza Mann.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *