Crima cu zeci de hectare de paduri din Arges taiate la ras

Liber la defri??rile p?durilor din România
Crima cu zeci de hectare de paduri din Arges taiate la ras

Don Felipe, in razboi cu sinistra Rovana Plumb # Deputatul USL Filip Georgescu a facut o interpelare parlamentara in care reclama un jaf de milioane de euro pe mii de hectare retrocedate ilegal in Ocolul Silvic Aninoasa. La cate paduri s-au taiat in ultimii ani in judetul Arges, este chiar de mare mirare de ce padurarii n-au fost in stare sa-si faca Parchetul lor. Care sa verifice cantitatile industriale de parchete praduite prin desisurile necuprinse de lege si sa-i defriseze penal pe autorii celor care au aplicat metoda regenerarii padurii cu drujba. Autoritatile silvice judetene, plus Prefectura, cele care au sesizat potlogariile si au incercat sa le stopeze prin intermediul instantei, au constatat un adevarat prapad silvic, indeosebi in comunele Aninoasa, Berevoiesti, Balilesti si Albestii de Muscel, toate cuprinse in raza de actiune a Ocolului Silvic Aninoasa. Aici, pe fonduri forestiere puse in posesie ilegal unor asa-zisi fosti proprietari, care insumeaza peste 2000 ha, s-au exploatat haiduceste, adica la drumul mare si cu capul gol, nu mai putin de 35.000 mc de masa lemnoasa, in valoare totala de cel putin 5 milioane de euro. Si, dupa cum veti vedea, chiar daca problema a ajuns pana sub nasul noii sefe a Ministerului Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a fost ocolita cu mare grija, fapt care echivaleaza cu continuarea furturilor pe scara lunga, dar mai alea larga.

Nu mai putin de 2136 ha insumeaza suprafetele de padure puse in posesie in mod abuziv in localitatile mentionate mai sus, fara a se tine cont ca fondurile forestiere respective apartineau statului inca de la 1864, cand s-au secularizat averile manastiresti, ba mai mult, n-au avut vreun proprietar nici inainte de instalarea comunismului, cand au intrat in administrarea fostei CAPS, in anul 1948. Asadar, nici vorba ca cineva sa poata pretinde ca a detinut vreodata suprafetele respective. Si totusi, ele au fost revendicate cu mult tupeu de niste asa-zisi fosti proprietari, iar autoritatile locale, dand dovada de multa iuteala de mana, ca niste suti adevarati, le-au fabricat acte oneroase de proprietate, ca sa aiba baietii drept de furt civilizat, adica documentat cu acte. De departe cele mai vaste paduri retrocedate ilegal se afla la Berevoiesti, iar haiducia a avut loc pe vremea fostului primar Fanel Proca, alias Toaca si a fostului sef al Ocolului Silvic Aninoasa, Viorel Dode, ambii recunoscuti ca adevarati campioni in materie de jaf forestier. La Berevoiesti, aproape 1.500 ha de padure au fost saltate astfel pe deasupra legii, fara a fi insa saltati de organele competente si autorii faptelor cu larga incarcatura emotionala, financiara, dar mai ales penala. Doua familii s-au vazut astfel realmente strivite sub povara padurilor restituite, mostenitorii Langesti (1254 ha) si Rozas Paunica (170 ha). Nici comuna Aninoasa nu s-a putut abate de la praduire, cu circa 320 ha oferite plocon ilegal Obstii Slanic, in vreme ce alte circa 320 ha au luat aceeasi cale spre jaf, la Balilesti, respectiv Albestii de Muscel, prin mostenitorii Ion Prislopeanu, Ion Florian Radulescu si Dragos Lazea Dumitrescu. Atat le-a trebuit acestora, sa se vada cu padurea pe cap! Si da-i si fura, neicusorule, pana sa se tot faca de 35.000 mc masa lemnoasa exploatata ilegal, desi pana duceti dvs. pana la capat acest material, cantitatea posibil sa mai fi crescut cu vreun camion, doua. Avand deci locuri cat se poate de bune de retrocedat cu capul, s-a declansat jihadul silvic, tolerat cu mare grija de autoritatile locale si judetene. Abia prin anul 2010, s-a prins si Prefectura ca trebuie sa se desprinda din hora jafului, punand timid piciorul in prag si-n gard prin fostul prefect Gogu Davidescu. Cel care, impreuna cu autoritatile silvice judetene, s-a pus nu numai pe plans, ci si pe plangeri facute in instanta impotriva celor improprietariti ilegal cu paduri, mentionati mai sus. Ulterior insa, ce sa vezi! Acelasi prefect Davidescu, plus aceleasi autoritati silvice, au inceput la finele anului trecut sa dea semne de mare oboseala in lupta cu praduitorii, ba mai mult, li s-au prabusit chiar in brate, dezmierdandu-i cu un ocol silvic privat adus tocmai de pe la Targoviste, sa supravegheze cu competenta sporita dezvoltarea jafului.

Un ocol silvic privat din Targoviste, pe post de lup paznic la oi

Aparent, din 2010, Prefectura si ITRSV Ploiesti (avand rol de inspectie silvica) au parut ca vor sa dea de grinda cu cei care faceau poteci adanci cu drujba in padurile respective. Asa cum am spus, s-au initiat procese in instanta pentru anularea actelor de proprietate eliberate ilegal, in vreme ce ITRSV-ul a dispus in februarie 2011 suspendarea serviciului silvic efectuat cu structuri private. Iar ca lupta sa para si mai serioasa, in hora, ba chiar in sarba a intrat si Ministerul Mediului si Padurilor, care a decis printr-un ordin din septembrie 2011 ca toate suprafetele aflate in litigiu sa fie preluate de Ocolul silvic de stat Aninoasa, tocmai pentru curmarea furturilor de masa lemnoasa. Zice-se. Pentru ca, o lovitura mare de teatru si de topor a avut loc chiar doua luni mai tarziu, adica in noiembrie 2011. Cand aceeasi Prefectura si acelasi ITRSV, conduse de aceiasi sefi, au spus brusc „la loc comanda”. Mai precis, au dispus incetarea suspendarii regimului silvic, dand cu flit chiar si ministerului care tocmai instituise rigorile sporite. Ce-a insemnat asta? Startul dat unui jaf de si mai mari proportii. Imediat si-a intrat in rol de lup pus paznic la oi Ocolul Silvic Privat Muntenia din Targoviste, care a dat un sut in fund ocolului silvic de stat din Aninoasa. Si s-a pus pe pazit cu atata strasnicie, incat doar de atunci si pana acum s-au „valorificat” prin furt nu mai putin de 15.000 mc de masa lemnoasa, adica aproape jumatate din cantitatea de 35.000 mc apreciata ca s-a dijmuit in total. Iar in ce priveste procesele din instanta, cu toate sunt tergiversate cu multa iscusinta de asa-zisii proprietari, care trag de timp cat pot tocmai pentru ca jaful din paduri sa se desfasoare cat mai amplu si cat mai indelungat. Si nu este deloc exclus ca pana ce se vor anula titlurile ilegale de proprietate, statul sa ia inapoi pasune, in loc de padure. Ceea ce s-a si dorit de fapt, daca urmaresti partia larga pe care autoritatile au facut-o in calea hotilor de lemne. Pentru ca hotie este totul, fara nicio indoiala, cata vreme legea spune clar ca este interzisa cu desavarsire exploatarea masei lemnoase pe suprafete aflate in litigiu pe rolul instantei, pana la solutionarea proceselor. Asadar, ilegalitati de la cap, cand s-au facut retrocedari ilegale pentru peste 2.000 ha de padure, si pana la coada, cand s-a furat si se fura exact ca-n codru masa lemnoasa, sub privirile dezinteresate, pardon, mai degraba cat se poate de interesate, ale autoritatilor.

Deputatul Filip Georgescu o preseaza zadarnic pe ministra Rovana Plumb sa ia masuri

Toate aceste lucruri au fost constatate si consemnate foarte limpede de catre noua conducere a Directiei Silvice Pitesti, care a dat sfoara-n tara mai departe, doar-doar s-o stopa jaful industrial din zona Aninoasa. Fost director al Regiei Nationale Romsilva la inceputul anilor 2000, deputatul Filip Georgescu a preluat la randul sau problema, cu gandul sa o faca stiuta la cel mai inalt nivel, adica direct ministrului Mediului si Padurilor, Rovana Plumb. Prima tentativa a deputatului in acest sens a avut loc asta vara, sub forma unei interpelari in care expunea la liniuta toate amanuntele mentionate mai sus. Lunile au trecut insa, iar Rovana Plumb nici gand sa-i raspunda in vreun fel, nici macar cu vreo injuratura lui Filip Georgescu, desi amandoi sunt pesedisti si ar trebui sa comunice astfel cu mai multa usurinta politica. Incapatanat, dar si din ce in ce mai iritat, deputatul argesean a recidivat recent cu aceeasi interpelare, tot catre Rovana Plumb, de aceasta data si cu remarca intepata privind „modul mai mult decat superficial cu care este tratat un deputat de catre o institutie centrala de prim rang”. Abia la a doua incercare, minunea s-a produs, adica doamna Rovana a raspuns. Ce-a raspuns este alta poveste, care efectiv l-a scos din sarite pe deputatul Georgescu. Practic, ministra nu face nimic altceva decat sa repovesteasca stadiul procesual in care se afla litigiile pentru suprafetele respective, cu mentiunea ca astfel s-a revenit la situatia initiala, in care Ocolul Silvic Privat Muntenia, din Targoviste, cu care proprietarii au contract de servicii silvice „va actiona pentru respectarea regimului silvic conform legislatiei in vigoare”. Adica exact ce s-a facut si pana acum, cand s-a actionat pentru respectarea regimului silvic cu atata tarie, incat s-au facut nevazuti zeci de mii de metri cubi de masa lemnoasa. Altfel spus, un furt de proportii uriase comis „conform legislatiei in vigoare”. Care poarta de-acum si semnatura si parafa ministrului Rovana Plumb, cea care se face ca nu vede situatia reala si bate campii prin raspunsuri ce dau apa la moara si combustibil in drujba tot hotilor. Cum spuneam, chiar daca cei doi sunt colegi in PSD, deputatul Filip Georgescu, presat si de scurtul timp care-i mai ramane pana la retragerea din functie, s-a asezat din nou pe scris. Si cloceste o noua interpelare despre care, desi nu ne-a dat prea multe amanunte, zice c-o va tine minte multa vreme sefa Ministerului Mediului si Padurilor. Pana atunci insa, frunza verde si-un topor, furtul merge cu mult spor, pentru-al tarii „viitor”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *