Cris-Tim: Sunca de Praga cu E-uri

CE BEM, CE MINCAM – E407, folosit ca gelificator, retine apa
Pentru a obtine consistenta dorita si pentru a intensifica gustul de carne de porc, producatorul foloseste aditivi alimentari cu efecte nocive.

Sunca de porc Praga de la Cris-Tim este un mezel in compozitia caruia intra o multime de aditivi alimentari. De pe eticheta aflam ca are in compozitie: „Pulpa porc, apa, sare, amidon din cartofi, proteina din soia, extracte de condimente, arome, agent de gelificare (caragenan E407), potentiator de aroma (glutamat monosodic E621), stabilizatori (polifosfati E452), antioxidant (izoascorbat de sodiu E301), conservant (nitrit de sodiu E250)”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitututului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat ca fiind „de tip sunca de Praga pasteurizat, obtinut din pulpa de porc, apa, sare, amidon din cartofi, proteina din soia, extracte de condimente, arome si aditivi alimentari”. Analizind compozitia, specialistul ne spune ca pulpa de porc contine grasimi animale saturate aterogene. Din lista de ingrediente rezulta ca apa si sarea ocupa locul 2 si 3 ca pondere in compozitia suncii. Pentru a da consistenta suncii, s-a utilizat caragenanul E407, care retine apa, facind produsul sa para mai „impanat”. Sarea impreuna cu aditivii alimentari E621, E301, E250 aduc un aport semnificativ de sodiu periculos pentru sanatate cind este in exces (peste 2,5 grame pe zi sodiu). De asemenea, produsul aduce si un aport de fosfor suplimentar din aditivul E452, care poate perturba absorbtia calciului in oase. Potentiatorul de aroma E621 poate avea efecte neurotoxice, iar conservantul E250 este potential cancerigen. Sunca contine si soia, care poate fi alergena pentru persoanele sensibile, ne atentioneaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Amidonul din cartof este al patrulea ingredient ca pondere, ceea ce aduce un aport semnificativ de glucide cu absorbtie lenta, de care persoanele care sufera de diabet trebuie sa tina cont.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, obezilor si supraponderalilor, suferinzilor de dislipidemie, hipertensivilor, celor care sufera de maladii cardiovasculare si cerebrovasculare, de maladii hepato-renale, bolnavilor de guta, suferinzilor de osteoporoza, celor cu maladii neurodege-nerative, bolnavilor de diferite tipuri de cancer, de afectiuni ale pielii, alergicilor la unele din componente ale produsului. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi recomanda diabeticilor sa tina cont de aportul de glucide din amidon adus de produs si sa fie consumat numai cu avizul medicului curant. Cei care sint alergici la soia vor testa o cantitate mica de produs inainte, pentru a vedea care este reactia organismului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *