Cristian Chirtes, SOS pentru salvarea padurilor

Cristian Chirtes, SOS pentru salvarea padurilor

Cristian Chirtes, SOS pentru salvarea padurilor

Deputatul PNL Cristian Chirtes l-a citat marti, 8 aprilie, in plenul Camerei Deputatilor, cu ocazia lecturarii declaratiei politice “Salvati aurul verde al Romaniei!”, pe silvicultorul Marin Dracea, autorul primului tratat de silvicultura din Romania.

Gradul de impadurire, in scadere dramatica

In discursul sau, Cristian Chirtes a aratat ca “in evolutia padurilor si economiei forestiere a unei tari vine o epoca, mai mult sau mai putin lunga, in care poporul respectiv, cu o furie si cu inconstienta, uneori de proportii uriase, isi jefuieste si isi mutileaza singura patrimoniul sau forestier, mostenit de la generatiile anterioare“ si a subliniat scaderea dramatica a suprafetei impadurite din Romania. “Ceea ce se intampla azi cu padurile noastre nu este altceva decat o confirmare a acestui avertisment teribil. Astazi in Romania s-a ajuns ca din suprafata totala padurea sa reprezinte doar 27,2%, comparativ cu 70 – 80% din suprafata existenta in vremea dacilor. Dependenta multor comunitati de paduri, coroborata cu starea sociala, nivelul de trai al multor cetateni, lipsa unei legislatii coerente, dublata de interesul companiilor multinationale pentru lemnul din Romania, creeaza o presiune extraordinara asupra padurii, care poate crea fenomene ce devin, pe zi ce trece, tot mai incontrolabile. Romania se situeaza printre ultimele opt state din Uniunea Europeana cu privire la gradul de acoperire a suprafetei tarii cu paduri, fiind mai mic cu 12% decat media europeana, ceea ce reprezinta 66% din gradul de acoperire necesar al Romaniei in anul 2014”, a subliniat Cristian Chirtes.


Adoptarea noului Cod Silvic, vitala

Potrivit acestuia, orice intentie de amanare a adoptarii noului Cod Silvic duce zilnic la disparitia a zeci de hectare de padure din toate regiunile tarii. “Orice amanare a adoptarii legislatiei subsecvente duce la afectarea intregului patrimoniu forestier al Romaniei. Nu vreau sa acuz pe nimeni, insa, prin modul cum actionam, noi toti, cei care tinem in maini fraiele legislatiei romanesti, condamnam generatiile viitoare la un mediu poluat, dominat de peisajele dezolante ale fostelor noastre paduri seculare, si cu siguranta copiii nostri ne vor condamna si judeca aspru”, a precizat Cristian Chirtes.
Romania, tara fara strategie impotriva defrisarilor

Totodata, deputatul liberal a reamintit importanta adoptarii unui nou Cod Silvic, dar si a unei strategii nationale in domeniul silviculturii. “Trebuie sa adoptam, de urgenta, un nou Cod Silvic, care sa acopere toate aspectele legate de domeniul silvic si care sa plece de la recunoasterea functiilor ecologice si sociale a padurii, de la recunoasterea situatiei reale si de la cuantificarea corespunzatoare a acesteia si alinierea legislatiei silvice romanesti la cea europeana. De asemenea, trebuie recunoscuta si adoptata obligativitatea administrarii si gospodaririi tuturor suprafetelor de padure indiferent de forma de proprietate, numai prin ocoale silvice de stat sau de regim silvic, precum si initierea unui act normativ de reglementare a efectuarii controlului circulatiei materialului lemnos, atat in interiorul padurilor, cat si pe drumurile forestiere si publice, de catre personalul silvic si calificat, in acest sens fiind necesara realizarea unui regulament extrem de dur privind circulatia materialului lemnos. Romania are azi nevoie si de o strategie nationala de dezvoltare a fondului forestier national care sa duca efectiv la reimpadurirea uriaselor suprafete afectate de defrisari masive, la refacerea tuturor terenurilor forestiere degradate. Suntem singurul stat european care nu avem o asemenea strategie pe termen mediu si lung”, a aratat Cristian Chirtes.9 Apr 2014 - Sursa: Zi de ZiArticole recente:
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Protectia Mediului
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
Stop Abandonului
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016