Criza alimentara sau cum sa traiesti amenintat de foame

Aproape de fiecare data cand stam la mese imbelsugate, unde risipa de alimente e la ordine zilei se fac „glume” sau remarci despre indestularea unora si faptul ca in „Africa copiii mor de foame”. Nimic mai adevarat. Chiar daca pentru noi raman doar statistici, situatia e alarmanta. 10 milioane de oameni sunt afectati de criza alimentara in zona Sahel-ului, in Niger, Ciad sau Mali, potrivit Oxfam.criza alimentara

„De aici in patru luni, daca nu intervenim, va fi tragic. Semnele erau inca din luna martie, insa nimeni nu a vrut sa recunoasca criza”, spune Gilles Marion, director Oxfam, Marea Britanie.

In alerta

In Ciad lucurile sunt grave. Numarul oamenilor care n-au ce manca depaseste doua milioane. Si tot aici, peste 100.000 de copii sunt malnutriti. In sase regiuni din vestul Ciadului, peste 40% dintre oameni n-au ce duce la gura.

In Niger, 7,1 milioane de oameni traiesc aproape fara hrana, de trei ori mai multi fata de acum doi ani. Alexandros Yiannopoulos, specialist in securitate alimentara de urgenta povesteste pentru jurnalistii francezi o scena socanta. Femeile au ajuns sa rascoleasca musuroaiele ca sa caute boabele stocate de furnici.

Oxfam invita guvernele din regiuni si comunitatea internationala sa le sara in ajutor. Luna iulie este perioada cea mai grea: ultimele stocuri de hrana s-au epuizat, iar urmatoarele recolte vin abia in toamna. Pentru organizatiile nonguvernamentale, „Crucea Rosie”, „Salvati copiii” sau „Medici fara frontiere” ajutorul a venit deja prea tarziu.

Pentru Ciad mai e nevoie de 55 de milioane de dolari.

„Ne indreptam direct in zid. Situatia este extrem de alarmanta si ameninta sa devina dezastroasa”, e de parere si Gilles Marion, director Oxfam Mali.

Criza alimentara afecteaza deasemene si Mali, insa aici situatia este mai putin grava decat in Niger si Ciad. Peste 600.000 de oameni sunt in insecuritate alimentara, iar 60% dintre ei sunt considerati vulnerabili.

Potrivit specialistilor, lipsa ploii nu este cauza crizei alimentare din Sahel, ci factorul care a declansat criza. Adevarata cauza este de ordin structural. Este vorba despre capacitatea de productie a acestor tari. Trebuie sa creasca investitiile in agricultura. Asta cere o vointa politica si o buna organizare.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *