Criza alimentelor, tratata cu CAP

Circa 44% din bugetul Uniunii Europene este folosit pentru sustinerea si incurajarea agriculturii din statele membre, in cadrul Politicii Agricole Comune (CAP).

Michel Barnier, ministrul francez al agriculturii, a declarat ca statele din zone afectate de foamete – precum America de Sud si Africa, ar trebui sa adopte o politica agricola comuna, asemanatoare celei existente in Uniunea Europeana (UE), scrie „Financial Times”. Politica Agricola Comuna (Common Agricultural Policy – CAP) este un program care totalizeaza circa 44% din bugetul UE, garanteaza preturi minime de productie pentru fermieri si impune tarife comune la import in toate statele membre, pentru toate produsele agricole provenite din exterior. De asemenea, toti agricultorii din statele membre sunt subventionati in mod egal. Scopul este acela de a le asigura fermierilor venituri decente si de a le furniza cetatenilor UE produse agricole de calitate.

Solutia propusa de Barnier vine intr-un moment delicat pentru omenire, care se confrunta cu inceputul unei adevarate crize alimentare. Pretul orezului alb de calitatea B, cel mai bine vandut la export, a atins pe 23 aprilie un nou record la Bursa din Chicago: 894 de dolari pe tona.

Barnier crede ca, desi statele din Africa sau cele din America de Sud nu sunt constituite intr-o uniune sau federatie, totusi se pot inspira din modelul european si pot lupta impreuna impotriva foametei, punand bazele unor politici agricole regionale. „Ceea ce se intampla acum in lume este rezultatul liberalizarii radicale a pietelor. Nu puteam lasa hranirea oamenilor la discretia capriciilor pietelor. Este nevoie de o politica agricola, de interventie pentru a stabiliza situatia”, a declarat Barnier, pentru „Financial Times”. Francezul a adaugat ca CAP este un model bun, deoarece asigura o productie suficienta pentru a hrani cetatenii UE.

Hranirea propriilor cetateni, prioritate zero

UE ar putea sustine programe similare CAP, atat financiar, cat si la nivel consultativ. Fostul ministru francez spune ca statele cu probleme alimentare nu trebuie sa se concentreze pe export, ci pe hranirea propriei populatii. Abia apoi, cand problema foametei este stabilizata, aceste state se pot concentra pe exportul surplusurilor de produse agricole. Mai mult, Barnier nu este sigur ca Organizatia Mondiala a Comertului este forul in care trebuie discutate aceste probleme, ci ca acesta trebuie gasit dupa o cercetare amanun- tita, pentru a se vedea ce institutie sau organizatie poate gestiona cel mai bine problema crizei alimentare.

GARDEROBA

„Era” hainelor ieftine s-a incheiat

Dupa ce preturile la alimente au luat-o in sus accelerat, a venit si randul hainelor. Pretul mare al bumbacului, problemele climatice si scumpirea energiei sunt principalele cauze care ne vor afecta garderoba personala. „Totul pleaca de la energie. Ne confruntam cu probleme energetice”, a declarat un analist pentru Agentia Reuters. De asemenea, costurile cu forta de munca in China sau India, unii dintre cei mai mari exportatori de imbracaminte, au crescut semnificativ. Astfel, producatorii sunt nevoiti in cele din urma sa ridice preturile.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *