Cruciada europeana contra poluarii sonore

Cruciada europeana contra poluarii sonore

Cruciada europeana contra poluarii sonore

Expunerea prelungita la zgomot poate avea repercusiuni asupra sanatatii, de exemplu poate duce la cresterea tensiunii arteriale, la aparitia infarctului miocardic sau la agravarea patologiilor deja existente. In intampinarea politicilor de prevenire a acestui tip de riscuri, Agentia Europeana de Mediu a publicat recent un ghid de bune practici pentru a ajuta la identificarea si conservarea zonelor calme, informeaza Euractiv.

Hans Bruyninckx, director executiv al Agentiei Europene de Mediu (EEA), a declarat cu ocazia publicarii unui ghid privind gestionarea poluarii sonore: „Cand ne gandim la poluarea sonora, ne imagina adeseori muzica zgomotoasa ori cainele vecinului cum latra. Dar, in cele mai multe cazuri, problemele reale de sanatate sunt provocate de o expunere prelungita la zgomotul provenit din traficul rutier, de la cai ferate, aeroporturi sau din industrie. Zonele calme sunt importante, pentru ca ele ofera un ragaz departe de zgomot si, in cele din urma, imbunatatesc calitatea vietii.”

Zgomotul ambiant afecteaza circa 30% din populatia europeana care locuieste in zone urbane. Cartea verde a UE, redactata pe baza unei consultari publice, arata ca aproximativ 20% din cetateni se confrunta cu niveluri sonore considerate ca inacceptabile de catre expertii in sanatate.


Cartea verde, intitulata „Politica viitoare de lupta contra zgomotului”, a fost publicata in 1996 de Comisia Europeana. Dar situatia s-a agravat de atunci: traficul este in constanta crestere si 75% din europeni traiesc in orase in care poluarea sonora este cea mai puternica.

Directiva asupra zgomotului ambiant din 2002 defineste acest tip de zgomot drept un „sunet exterior nedorit sau daunator rezultat din activitati umane”. Zgomote agreabile, precum susurul apei sau ciripitul pasarilor, nu fac parte din zgomotul ambiental. Altfel spus, o zona calma nu poate fi masurata in functie de numarul de decibeli, conform agentiei europene.Alerta

Raportul prezinta de asemenea cateva „bune practici” instituite in Uniunea Europeana. Astfel, la Dublin (Irlanda), consiliul municipal a determinat opt zone silentioase in oras, cu ajutorul unui software de masurare a zgomotelor si de modelare.
La Oslo, autoritatile norvegiene au avut o abordare mai ad hoc: ele au cerut persoanelor active in domeniu sa spuna unde s-ar situa eventualele zone calme, pentru a stabili apoi o harta care inregistreaza nivelurile de zgomot. In acest fel au putut fi identificate 14 zone.

Legislatia UE obliga autoritatile sa informeze publicul cu privire la impactul poluarii fonice si sa-l consulte cu privire la masurile pe care intentioneaza sa le ia pentru a limita acest fenomen nociv. In acest fel, cetatenii pot vedea care sunt imbunatatirile reale aduse de masurile de gestionare a zgomotului si se pot adresa reprezentantilor alesi in cazul in care este necesar.13 Mai 2014 - Sursa: Manager.roArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016