Cu cine voteaza Rosia Montana (la europarlamentare)

Cu cine voteaza Rosia Montana (la europarlamentare)

Cu cine voteaza Rosia Montana (la europarlamentare)

O initiativa a campaniei „Salvati Rosia Montana!“ a pus la dispozitia potentialilor alegatori un site cu informatii despre pozitiile fata de Rosia Montana pe care le-au avut – daca le-au avut – toti candidatii inscrisi in cursa pentru europarlamentare. Am extras din site informatiile despre candidatii PSD, PNL si PDL. Deocamdata atat, pentru ca la ora la care scriu site-ul nu mai functioneaza. Informatiile provin din surse publice, de unde sunt preluate fara comentarii. Comentez eu, mai jos. Acolo unde a fost cazul, am facut o lectura a evolutiei opiniilor candidatilor in relatie cu momentul in care le-au emis: cand erau in opozitie sau la putere, inainte sau dupa debutul manifestatiilor „Salvati Rosia Montana!“ (septembrie 2013). O asemenea lectura permite urmatoarea tipologie: sustinatori fermi ai proiectului Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), adversari fermi ai proiectului, oportunisti (persoane care au atacat proiectul, dar au devenit sustinatori sau viceversa in functie de accesul la guvernare) si indiferenti. Ia sa vedem ce ofera PSD, care are doisprezece candidati.

Cinci sunt indiferenti: Dan Nica, Damian Draghici, Ioan Mircea Pascu, Viorica Dandila si Sorin Moisa.

Patru oportunisti marunti: Corina Cretu a votat in 2010, in Parlamentul European (P.E.), impotriva cianurii; apoi, in 8 septembrie, a declarat ca dezbaterea Legii RMGC in parlament este OK*, iar pe 20 septembrie, dupa ce a numarat mai cu atentie lumea din strada, era din nou impotriva proiectului; Ecaterina Andronescu a criticat Legea RMGC, ca apoi sa sustina Legea minelor (numita RMGC 2), Maria Grapini a fost mai degraba contra proiectului, dar nici prea tare, sa-si deranjeze Guvernul, la fel Claudiu Ciprian Tanasescu.


Doi candidati au o intensa istorie de lupta impotriva mineritului cu cianuri: Daciana Sarbu si Victor Bostinaru; amandoi s-au batut ca niste paralei la Bruxelles, dar si la Bucuresti, contra proiectului cat timp la guvernare a fost PDL; cu Ponta ajuns la guvernare, vocea Dacianei s-a stins, iar Bostinaru a sfarsit prin a sustine Legea RMGC 2 – deci oportunisti seriosi.

In sfarsit, nu trebuie sa-l ratam pe sclipitorul Catalin Ivan, insarcinatul cu declaratii mizerabile al partidului: „Noul proiect Rosia Montana prevede beneficii directe si indirecte de aproape 78% pentru Romania“; „Sunt tot felul de suspiciuni (privind interese din afara tarii – n. red.), n-am zis eu, ca sunt ONG-uri finantate din Ungaria…“ Totusi, nu sunt convins ca el insusi crede in ceea ce spune, deci ca s-ar califica pentru nivelul de „sustinator ferm“. Ramane in categoria oportunist cu spume.

Mircea Toma

* Autorul articolului nu e de acord. Proiectul de lege a intrat fraudulos in Parlament.15 Mai 2014 - Sursa: kmkz.roArticole recente:
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Protectia Mediului
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
Stop Abandonului
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016