Cu copacul la primarie

Inca de la inceput, natura a fascinat prin toate misterele din jurul sau si mai ales prin imprevizibilul ei.
copac
Oamenii au incercat sa gaseasca raspunsuri la fenomene inexplicabile la un moment dat, s-au raportat la ceea ce le oferea natura, in incercarea de a gasi niste raspunsuri. Se spune ca fiecare om ar trebui sa planteze macar un copac pe parcursul vietii. Prin maretia lor, copacii reprezinta cel mai bine dinamica. Inca de la inceput, natura a fascinat prin toate misterele din jurul sau si mai ales prin imprevizibilul ei. Oamenii au incercat sa gaseasca raspunsuri la fenomene inexplicabile la un moment dat, s-au raportat la ceea ce le oferea natura, in incercarea de a gasi niste raspunsuri. Se spune ca fiecare om ar trebui sa planteze macar un copac pe parcursul vietii. Prin maretia lor, copacii reprezinta cel mai bine dinamica ciclului anotimpurilor: de la inflorire primavara, pana la ingalbenirea frunzelor toamna si ulterior la renuntarea la coroana lor pentru a se pregati de iarna. Dincolo de sensurile mitologice atribuite copaciilor, in unele locuri din Romania, lipsa lor a devenit cu adevarat o mare problema. Se pleaca tot mai des de la premisa ca nu mai avem nevoie de spatiu verde, ca printr-un truc administrativ, noile cladiri de birouri ar putea compensa lipsa lui. Nimic mai gresit! Voi lua ca exemplu Bucuresti-ul, cel mai sufocant oras in care am avut ocazia sa locuiesc.Exista cartiere de blocuri in care nu se gaseste un p arc, in centru nici nu se pune problema de asa ceva. Autoritatile aduc aceasta chestiune pe ordinea zilei doar cand sunt stranse cu usa de catre organizatiile verzi. Pe lista de ” ce as face daca as fi ales” al celor care candideaza in diverse sectoare din Capitala, se gaseste cel putin un paragraf care cuprinde si o promisiune ca spatiile verzi se vor mari.

O initiativa care a prins glas prin presa este cea a viceprimarului sectorului 2, Robert Ionescu. Aceasta vizeaza ca fiecare bucurestean care doreste sa se casatoreasca sau sa-si inmatriculeze masina, sa planteze un copac in zona in care locuieste. Desi este in etapa de acceptare din partea autoritatilor, proiectul are un plan deja stabilit. Copacii care ar urma sa fie plantati vor fi achizitionati prin licitatii de catre Primaria Generala, urmand a fi plantati in cele 19 parcuri, si in spatiile verzi dintre blocuri. De asemenea vor exista si persoane care se vor ocupa de supravegherea acestor activitati. Se doreste stoparea actiunilor de genul: „plantez unde vreau!”, desi nu cred ca asta ar fi problema. In aceste conditii, cei care doresc sa-si uneasca destinele, cand vor merge la primarie vor adopta un arbust, pe care ulterior il vor planta intr-o zona alocata in functie de domiciliul persoanei. In conditiile in care va fi luat in serios, acest proiect poate duce la plantarea a pana la 150000 de copaci in decursul a cativa ani.

Initiativa este laudabila si de luat in considerare nu numai in Bucuresti, ci si in alte orase alte tarii. Mana de la mana, sau certificat de casatorie la copac, poate incet vom incepe sa avem parcurile in care sa ne refugim pentru o gura de aer.

Bibliografie: Evenimentul Zilei – 20 octombrie 2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *