Cu dieta „verde”, fara Alzheimer

fruit-vegetables.jpgO cercetare de ultima ora, publicata in cotidianul American Medical Association, promoveaza faptul ca o dieta mediteraneana, constand doar in fructe, legume si cat mai putine grasimi, poate reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer, daca este sustinuta si de un program sportiv periodic.

Doctorul Nikolaos Scarmeas, asistent al profesorului de neurologie de la Columbia University Medical Center din New York, afirma ca „in acest studiu am vrut sa vedem daca exista vreun efect al activitatii fizice si al dietei”. Scarmeas considera ca dieta „verde”, bazata pe fructe si legume, in combinatie cu sportul, da rezultate excelente si ca exista deja dovezi conform carora o dieta sanatoasa, precum cea mediteraneana, este o arma redutabila in lupta impotriva riscului de aparitie a bolii Alzheimer.

Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa, avand ca efect disfunctii generale permanente, durabile si ireversibile, determinand tulburari de memorie, gandire si comportament. Este cea mai frecventa cauza a dementei in randul persoanelor cu varsta de la 65 de ani in sus. Unele studii epidemiologice arata ca boala Alzheimer reprezinta 50% din totalul dementelor, factorii de risc fiind varsta, ereditatea si loviturile sau ranile de la nivelul capului. Conform medicinei, semnele bolii difera mult la un bolnav la altul, diagnosticarea bazindu-se pe reactiile persoanei in opt aspecte ale cunoasterii: orientarea in timp si spatiu, controlul miscarilor si actiunilor, atentia, memoria, limbajul, perceptia vizuala, rezolvarea problemelor si activitatea sociala.

Medicina a cautat permanent solutii pentru tratarea acestei afectiuni si in urma a numeroase studii, a reiesit la lumina faptul ca legumele, precum si o dieta zilnica bazata pe acestea, reduc riscul de aparitie al acestei boli. Explicatia ar fi aceea ca legumele contin grasimi nesaturate, nehidrogenate, antioxidanti si anumite uleiuri, toate menite sa stopeze producerea bolii. Tot antioxidanti contin si fructele, prin urmare si ele pot avea efecte benefice nebanuite asupra organismului, incluzand prevenirea maladiei Alzheimer.

Sportul si legumele, in slujba sanatatii

Studiul intreprins de Scarmeas si echipa sa a constat in punerea sub observatiei a 1880 de subiecti, barbati si femei, care, la inceputul studiului, nu sufereau de dementa. Acestia erau locuitori ai orasului New York, cu media de varsta de 77 de ani. Subiectii au fost supusi unor teste la distanta de un an si jumate, din 1992 pana in 2006, testele avand rolul de a evalua cat de mult acestia au urmat stilul de viata bazat pe activitati sportive si dieta mediteraneana.

Rezultatele cercetarii au relevat ca, din cei 1880 de subiecti, 282 au fost depistati cu Alzheimer. Diferenta a constat in stilul de viata adoptat: persoanele care facusera mai mult sport decat altele, prezentau un risc mai scazut de aparitie a bolii.

Cei care au mancat sanatos au inregistrat un procent de 60% de reducere a riscului, in comparatie cu cei care nu au optat pentru o dieta vegetariana. Insa s-a preconizat ca dieta ar avea efect doar daca este una individuala, raportata la necesitatile individului, lucru cu care Scarmeas este de acord, el sustinand ca un mare efect il are si interactiunea dintre cei doi factori: dieta si sport. „S-a constatat o asociere intre o dieta sanatoasa si reducerea riscului de aparitie al bolii Alzheimer”, afirma Scarmeas.

In acest moment exista deja 5,3 milioane de americani care sufera de aceasta boala si estimarile spun ca se va ajunge la 16 milioane in 2050. Referitor la aceasta previziune, doctorul Greg Cole, director asociat la Mary S. Easton Center, Los Angeles, sustine ca „cele 60 de procente de reducere a riscului favorizate de dieta si exercitii pot avea un impact imens tocmai pentru ca avem de-a face cu atatea milioane de oameni””.

Dar prevenirea bolii Alzheimer nu se poate face doar pe baza dietei mediteraneene, separat de alti factori, ceea ce inseamna ca atat sportul cat si stilul de viata sanatos in general (plimbarea, aerul curat, evitarea stressului, relaxarea in natura), pot fi determinanti pentru evitarea acestei maladii.

„Un lucru extrem de important este acela ca cercetarile sunt adresate oamenilor normali”, sustine William H. Thies, vicepresedinte in cadrul organizatiei Alzheimer’s Association. „Nu ai cum sa tratezi boala Alzheimer numai mancand o gramada de masline”, este de parere Thies.

Legumele par sa nu fie singurele ingrediente ale unei vieti ferite de Alzheimer. Separat de studiul de mai sus, alte cercetari recente au scos la iveala faptul ca si ceaiul verde poate fi un important combatant in aparitia acestei afectiuni. Pe langa faptul ca este un bun antioxidant, mai contine si o substanta care protejeaza organismul de cancer si fereste creierul de distrugerile provocate de boala Alzheimer, asadar recomandarea lui in cazul unui regim menit sa previna aceasta afectiune este de necontestat.

Surse:

news.yahoo.com, www.nutritie-sanatoasa.ro, www.totulnatural.ro, www.gradinamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *