Cu dioda-n fata portii

In conformitate angajamentele asumate de Romania in procesul de aderare, de asemenea cu Planul de implementare pentru deseurile de echipamente electrice si electronice, pana la sfarsitul anului 2007 trebuie colectate 3 kg deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor.

Pentru indeplinirea acestei cerinte si pentru a stimula procesul de colectare acestor tipuri de deseuri a fost initiata o campanie nationala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie in ziua de 3 noiembrie 2007, in orasele cu peste 20.000 de locuitori.

3 kg\cap de locuitor
In data de 3 noiembrie se va desfasura la nivel national o campanie de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie, care va antrena primariile (orasele cu peste 100.000 locuitori, orasele cu peste 20.000 locuitori si cele 6 sectoare al municipiului Bucuresti), firmele de salubritate, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. In conformitate cu Planul de implementare pentru deseurile de echipamente electrice si electronice, pana la sfarsitul anului 2007 trebuie colectate 3 kg/cap de locuitor. Acest angajament se regaseste inclusiv in H. G. nr. 448/2005 privind deseurile de electrice si electronice.

Cum facem?
Populatia va depozita aceste deseuri in fa’a blocului sau a casei in ziua de 3 noiembrie 2007, urmand ca prim[riile, prin agen’ii de salubritate (sau companii private care au contract cu primariile) sa le colecteze si sa le transporte la punctele de colectare special amenajate pentru DEEE (conform HG 448/2005), iar producatorii le vor prelua de la aceste puncte municipale sau judetene pana la firmele de reciclare.

182 de centre functionale
La nivel national, exista deja 217 centre de colectare, dintre care 182 sunt functionale. „Fara implicarea tuturor partenerilor sociali, riscam ca legile sa ramana doar pe hartie, iar centrele de colectare sa ramana goale. Ca ministru al Mediului, chiar daca, legislativ si organizatoric ministerul si-a indeplinit atributiile, nu voi fi multumit pana cand lucrurile nu vor trece de pe hartie in realitate. Riscam sa colectam 20 de grame de deseuri pe cap de locuitor, in loc de trei kilograme, iar echipamentele electrice si electronice uzate vor zacea in sufrageriile oamenilor sau vor fi aruncate si abandonate la intamplare, a declarat ministrul Mediului, Atilla Korodi.

Si la Tirgu-Mures se colecteaza
Primaria municipiului Tg Mures organizeaza la nivelul orasului mai multe locatii unde cetatenii isi vor putea depune reziduurile, iar pentru a nu se ivi probleme intreaga actiune va fi supravegheata de Politia Comunitara. Campania de colectare vizeaza deseuri electrice si electrocasnice de tipul: masini de spalat, frigidere, televizoare, uscatoare de par, calculatoare, aparate video. Principalele puncte de colectarea vor fi amenajate pe raza orasului, in special langa ghenele de gunoi, boxele si platformele de deseuri din cartierele de blocuri. De asemenea, vor exista 11 locatii in cele mai mari parcari ale orasului, precum si la intersectiile strazilor Borzesti, Papiu cu Vulcan, Mihai Viteazul cu Bulevardul Cetatii si Nicolae Balcescu cu Libertatii.Bakos Levente viceprimar Tirgu-Mures a declarat: „Atrag atentia cetatenilor ca se vor colecta doar deseurile de tip DEEE, deci deseurile electrice si electrocasnice. Celelalte tipuri de deseuri nemenajere nu se vor prelua, deci am rugamintea mare sa se respecte aceasta actiune dat fiind faptul ca este vorba de o colectare selectiva.” Reziduurile electronice si electocasnice vor putea fi depuse la punctele de colectare pana la ora 12 in ziua de 3 noiembrie 2007. Persoanele care nu vor respecta orarul vor fi sanctionate contraventional. Resturile adunate vor fi distruse in totalitate de catre o firma de salubritatea din oras.

Sursa: Infoms

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *