Cu Mircea Geoana despre o noua strategie energetica

Mircea Geoana a vizitat Valea Jiului la invitatia primvicepresedintelui PSD Hunedoara, Haralambie Vochitoiu. Acesta din urma considera ca vizita liderului PSD in zona noastra era foarte importanta, deoarece „Mircea Geoana trebuia sa vada conditiile in care lucreaza minerii si pentru cine are de luptat PSD-ul”.

Cand vom avea o noua strategie energetica?

Mircea Geoana: Am avut o intalnire la Pitesti in urma cu trei-patru saptamani in care am chemat inclusiv reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor din Valea Jiului. Eu am lucrat in acest sector si imi este drag si am promis ca, dupa alegerile parlamentare, la inceput de decembrie, vom relua o discutie, la care vom chema si reprezentanti ai tuturor partidelor, pentru a discuta despre o strategie energetica reala pe termen mediu. Trebuie sa asigure credibilitate, iar oamenii trebuie sa stie daca au un viitor sau nu. Parerea mea este ca parti ale mineritului inca mai pot fi salvate.
Cum caracterizati actuala campanie politica pentru alegerile europarlamentare?
Mircea Geoana: Nu cred ca e o campanie diferita fata de campaniile europene din alte tari. M-am interesat cum a fost in Bulgaria acum cateva luni. Aceste campanii sunt atipice si suscita un interes relativ moderat din partea opiniei publice.
Fiecare partid isi are tacticile sale. Unii incearca sa cheltuiasca bani foarte multi pe panouri publicitare, altii incearca sa lucreze foarte mult la partea de mobilizare. Parerea mea este ca ultimele 10 zile vor marca intrarea reala in campania electorala.
De altfel, sunt surprins ca nici tema referendumului nu a starnit un interes mare in randul cetatenilor. Criza romanilor din Italia a luat oxigenul dezbaterilor publice si a starnit diverse reactii in toata tara. Dar eu anticipez o ultima saptamana mult mai activa si mult mai polemica in aceasta campanie.

Cati romani credeti ca vor veni la vot?

Mircea Geoana: Nu cred ca vin mai mult de 40 la suta din romani. Desi pentru partide miza este destul de evidenta, pentru oameni nu este. Nu asociaza cu alegerile europene o schimbare imediata in viata lor, in salariile lor, in pensii. De aceea, cred ca Romania nu face exceptie de la alte tari europene, unde media de 35-40 la suta este regula. In mod exceptional se trece la peste 40 la suta.

In urma cu doi ani spuneati ca veti reforma partidul. Ce inseamna aceasta reforma? Cand a inceput si cand se va termina?

Mircea Geoana: Reforma este un proces continuu in viata unei organizatii si in viata fiecarui om. De foarte multe ori, reforma a fost confundata cu confruntarea intre generatii sau intre oameni. Nu. Reforma unui partid face parte din adaptarea unui partid la schimbarile din societate. Romania anilor 2007 nu mai este Romania anilor „90. Sunt alte informatii, alte asteptari, s-a schimbat si structura industriala si sociala a tarii. Un partid care nu se adapteaza, care nu se reformeaza in sensul adaptarii asteptarilor populatiei, risca sa devina un partid care nu corespunde asteptarilor si preocuparilor populatiei.
Pentru PSD este important sa ne pastram oamenii care ne-au votat constant in ultimii 18 ani de zile, dar trebuie sa stim sa devenim atractivi si credibili si pentru o generatie mai tanara, mai dinamica, fiindca numai asa iti poti pastra statutul de principala forta politica a tarii.

Cum ar fi trebuit ministrul Adrian Cioroianu sa gestioneze conflictul dintre romani si italieni?

Mircea Geoana: Germenii crizei sunt mult mai vechi si toate institutiile statului ar fi trebuit sa anticipeze aceasta criza, fiindca semne de tensiune au tot existat de un an si jumatate. Nu este primul miting antiromanesc, nu este primul val de antipatie care se manifesta in Italia la adresa romanilor.
Noi, adica eu, Titus Corlatean, Cristian Diaconescu si Adrian Severin, cei care avem experienta in politica externa, criticam lipsa de anticipatie si de reactie a statului roman.
Si, pana la urma, explicatia este foarte simpla. Cand se cearta Basescu cu Tariceanu, cand nu isi numesc ministri unul, altul, doar pentru ca este numit celalalt dintre competitori, este firesc ca institutiile sa fie slabite. Spre exemplu, nu avem sef la SIE de un an de zile.
Domnul Cioroianu este un istoric caruia nu-i contest competenta, dar s-a dovedit un ministru de externe foarte slab, face gafa dupa gafa. Si, in mod normal, un ministru care a gresit atat de flagrant ar fi trebuit sa plece pana la ora aceasta.

Cioroianu spunea ca a fost inteles gresit de catre presa. Considerati ca presa percepe gresit declaratiile politicienilor?

Mircea Geoana: Eu cred ca cei care dau vina pe presa incearca sa isi ascunda propriile slabiciuni. Nici presa nu este perfecta, dar chiar daca e imperfecta, este singura oglinda pe care o avem in mod public. Eu cred ca presa a fost extrem de blanda cu domnul Cioroianu, nu vreau sa stiu ce s-ar fi intamplat daca am fi fost in alta guvernare.

Sursa: Stiri locale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *