Cubulete cu sare si aditivi

Vreti o supa limpede de legume? Nimic mai simplu! Producatorul „cubuletelor pentru supa limpede de legume” ne spune ca „dintr-un cubulet dizolvat in jumatate de litru de apa in clocot rezulta imediat o supa de legume limpede gustoasa”.
cubulete cu sare si aditivi
Pare o solutie simpla si ieftina, dar sa citim cu atentie eticheta!

Primul ingredient este sarea. Acest lucru se traduce prin faptul ca acest produs contribuie la de-pa-si-rea celor sase grame pe care medicii ni le recomanda spre consum zilnic. Asadar, persoanele cu afectiuni cardiovasculare si renale ar trebuie sa renunte la astfel de adaosuri in mancare. Pe langa sare, cu-bu-le-tele mai contin sodiu si din aditivii monosodiu glutamat, inozinat disodic, guanilat disodic. Un alt ingredient este grasimea vegetala hidrogenata, adica margarina. Ponderea acesteia este foarte mare, asa incat efectele ei asupra sa-na-tatii consumatorilor sunt accentuate. Bolnavii cu ficatul si cu inima sunt primii care trebuie sa evite consumul acestui produs, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Urmatoarele pe lista de ingrediente sunt agentii de intarire a gustului. S-au folosit trei aditivi alimentari care sa creeze impresia ca mancati un produs cu adevarat bogat in legume (care nu au decat o pondere de 7%), dar care va si imbolnavesc. E621 este neurotoxic si da dependenta. Guanilatul si inozinatul sunt total interzise bolnavilor de hiper-uricemie (guta). In cazul in care totusi, veti risca, crizele de guta se vor intensifica, afectandu-va starea de sanatate.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Celelalte ingrediente au o pondere destul de mica, astfel incat, putem trage concluzia ca produsul este foarte de-ze-chi-li-brat din punct de vedere nutritional, sodiul si lipidele fiind principalele sale ingrediente. Din aceasta cauza, produsului i se imprima si o valoare energetica foarte ridicata, care poate afecta sanatatea supraponderalilor si a obezilor.

In urma analizei informatiilor de pe eticheta, specialistul ne spune ca produ-sul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice (inclusiv celulita), celor cu boli ale tractusului digestiv, persoanelor cu astm, alergii, cancer, celor cu hiper-uricemie, persoanelor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de consum. Persoanele cu alergie la soia, lapte, mustar, susan si celiachie (intoleranta la gluten) vor testa o cantitate mica de produs pentru a vedea reactia organismului.

INGREDIENTE
„Cubulete pentru supa limpede de legume”. Sare de bucatarie, grasime vegetala hidrogenata, agent de intarire a gustului (monosodiu glutamat E621, inozinat disodic E631, guanilat disodic E627), 7% legume (morcovi, ceapa, telina, rosii), amidon din cartofi, zahar, aroma, patrunjel, condimente, extract de drojdie, emulgator ester de acid acetic din monogliceride si digliceride din acizi grasi alimentari E472a, sirop de zahar caramel E150, maltodextrina.
Preparare: Dintr-un cubulet dizolvat in jumatate de litru de apa in clocot rezulta imediat o supa de legume limpede gustoasa.
Ideal pentru condimentarea si ra-fi-narea gustului supelor, legumelor, supelor consistente din legume si carne si a sosurilor. Poate contine urme de grau, soia, lapte, mustar, susan. Nu are eticheta nutritionala.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *