Cultivarea coniferelor, in detrimentul arborilor cu frunze mari, a contribuit la incalzirea globala – studiu

Cultivarea coniferelor, în detrimentul arborilor cu frunze mari, a contribuit la incalzirea globala - studiu
Cultivarea coniferelor, in detrimentul arborilor cu frunze mari, a contribuit la incalzirea globala - studiu
Cultivarea coniferelor, in detrimentul arborilor cu frunze mari, a contribuit la incalzirea globala – studiu

Anumite specii de copaci, in principal coniferele, au contribuit in ultimele secole la incalzirea globala, releva un studiu realizat de Laboratorul pentru Stiintele Climei si Mediu din orasul francez Gif-sur-Yvette, relateaza revista Science, citata de Mediafax.

Cercetatorii au analizat evolutiile fondului forestier din Europa in ultimii 260 de ani, descoperind ca, desi suprafata impadurita a crescut cu 10%, efectele asupra temperaturii globale au fost negative.

Expertii au stabilit ca fondul forestier scazuse dramatic in Europa in perioada 1750-1850, dar de atunci a crescut cu 386.000 de kilometri patrati. In prezent, suprafetele impadurite sunt cu 10% mai extinse decat in momentul inceperii revolutiei industriale.

Potrivit studiului, problema o reprezinta schimbarea speciilor de copaci, mai precis cultivarea in principal a coniferelor, in detrimentul arborilor cu frunze mari.

„Din cauza cultivarii in principal a speciilor de conifere, temperatura globala a crescut cu 0,12 grade Celsius incepand cu anul 1750”, a explicat, potrivit BBC, dr. Kim Naudts, coordonatorul studiului efectuat in Laboratorul pentru Stiintele Climei si Mediu din orasul francez Gif-sur-Yvette.

„Temperatura a crescut pentru ca arborii coniferi absorb radiatii solare. Prin schimbarea speciilor de arbori s-au schimbat cantitatile de radiatii, apa si energie in zonele impadurite. Coniferele au impact negativ pentru clima, pentru ca absorb mai multa lumina din cauza culorilor inchise, depozitand caldura care altfel ar fi reflectata in spatiu”, a subliniat cercetatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *