Culturi de legume si fructe din vestul tarii, polenizate natural de bondari adusi din Belgia

Culturi de legume ?i fructe din vestul ??rii, polenizate natural de bondari adu?i din Belgia
Culturi de legume si fructe din vestul tarii, polenizate natural de bondari adusi din Belgia
Culturi de legume si fructe din vestul tarii, polenizate natural de bondari adusi din Belgia

De cativa ani, zeci de fer­mieri din vestul tarii se lauda ca produc rosii si alte legume la fel de gustoase ca cele din gradina bunicii. As­ta, dupa ce au renuntat la polenizarea manuala artificiala cu substante chimice si folosesc bondari importati din Belgia, care poleni­zea­za florile natural.

O firma din Arad infiin­tata inca din 1996, care ofe­ra servicii de consultanta tehnica in domeniul horticol, isi concentreaza in ul­ti­mii ani activitatea pe im­por­tul de bondari, insecte so­licitate tot mai mult de ca­tre fermierii din vestul tarii care vor sa polenizeze bio­logic culturile. Fie ca es­te vorba de sere, solarii sau su­pra­fete deschise, bondarii po­lenizeaza mult mai efici­ent culturile, iar fermierii re­­nun­ta la substantele chi­mi­ce si mana de lucru scum­pe.

„Bondarii muncesc cat e ziua de lun­ga, nu cer pauze”

Unul dintre proprietarii de sere din orasul aradean Curtici, cunoscut mai ales pentru productiile mari de rosii, spune ca polenizarea biologica poate fi cu pana la 50 la suta mai ieftina, pentru ca nu mai este nevoie de an­gajati care sa ia fiecare floa­re in mana pentru a o po­leniza, asa cum se proceda inainte, cand se foloseau substante chimice, fie prin pulverizare, fie prin „in­mu­ierea” fiecarei flori in solutia spe­ciala.

„Ce face un bondar nu poate sa faca un om. N-are cum! Ei au in instinct aceas­ta activitate si actioneaza la momentul optim, motiv pen­tru care eficienta lor este ma­xima. In plus, bondarii mun­cesc cat e ziua de lunga, nu cer pauze”, spune Ciprian Nincu, administrator de se­re, care a experimentat pri­ma data acest tip de poleni­za­re a culturilor in urma pa­tru ani, declarandu-se mul­tu­mit de performantele ob­ti­nute.

„Cand lasi natura sa-si faca treaba, legumele sunt mult mai gustoase”, mai spu­ne fermierul.

Zeci de alti fermieri au descoperit in ultimii ani eficienta polenizarii naturale, iar oamenii spun ca legu­me­le produse in acest fel sunt mult mai gustoase, cresc mai repede si mai sanatos.

„Rosiile, castravetii, fa­so­lea, dar si capsunile, toate au un gust mult mai puternic, sunt mai aromate. Cand lasi natura sa-si faca treaba, legumele sunt mult mai gus­toase. Noi suntem in al doi­lea an in care polenizam cu bondari. Incercam sa producem cat mai ecologic si renuntam treptat la chimicale”, spune Vlad Sipca, pro­prietar de solarii.

Fermierul afirma ca anul trecut a scos la vanzare pri­me­le rosii obtinute in sera prin polenizare biologica, iar clientii pe care ii are de multi ani l-au intrebat daca a schimbat soiul.

„Rosiile sunt carnoase, au un miros specific, sunt du­lci si aromate. Clientii m-au intrebat imediat daca am adus alt soi, insa eu cultiv acelasi soi de peste zece ani. Diferenta este data de faptul ca nu mai apelez la hor­moni si alte substante. Fructul se dezvolta mult mai bine si pentru ca este po­lenizat exact cand trebuie. Oamenii nu nimeresc mereu momentul, iar din aceasta cauza si la mine productia era cu pana la 20 la suta mai mica in anii an­teriori”, mai spune aradea­nul Vlad Sipca.

Un stup cu bondari cos­ta 300 de lei si este suficient pentru 2.000 de metri p­atrati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *