Primele sapte culturi modificate genetic

Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre
Primele sapte culturi modificate genetic

Organismele modificate genetic sunt produse vegetale sau de carne, care au ADN-ul alterat cu genele provenite de la alte plante, animale, virusi sau bacterii. De exemplu, porumbul modificat genetic contine un pesticid care nu poate fi indepartat din componenta lui, relateaza Huffingtonpost.com.

Majoritatea produselor modificate genetic din SUA sunt “Roundup Ready”, ceea ce inseamna ca pot rezista in fata pesticidului Roundup de la Monsanto si traiesc in continuare, in timp ce plantele din jurul lor mor.

Cercetarea stiintifica asociaza produsele modificate genetic cu alergii, toxicitatea crescuta a organismului si cu alte probleme de sanatate, desi agentiile de reglementare nu cer o testare de siguranta in ceea ce priveste aceste alimente.

Primele trei culturi modificate genetic sunt soia, porumbul si bumbacul, potrivit departamentului de Agricultura a SUA. In ultimii 12 ani, procentul de teren plantat cu produse modificate genetic a crescut la peste 80% pentru fiecare din cele trei produse enumerate mai sus.
Iata care sunt primele sapte recolte modificate genetic:

1. Porumbul: Porumbul este cultura cea mai importanta si aproape in totalitate este modificata genetic, in procent de 88%. Pe langa faptul ca este adaugat la un numar imens de alimente procesate, porumbul modificat genetic este o materie prima pentru furajele animalelor.

2. Soia: Soia este modificata genetic in proportie de 93%. Soia este o materie prima pentru alimentele procesate, si poate fi intalnita cu denumiri diferite, printre care uleiuri hidrogenate, emulsificatori, tocoferol (un supliment de vitamina E) si proteine.

3. Semintele de bumbac: Potrivit agentiilor de reglementare, 94% din bumbacul cultivat este modificat genetic. Semintele sunt selectate din bumbac, iar apoi utilizate la producerea uleiului vegetal, a margarinei sau pentru alimentele prajite, precum chipsurile de cartofi.

4. Lucerna: Agricultorii isi hranesc vacile de lapte cu lucerna. Lucerna este cea de-a patra cea mai mare cultura crescuta pe terenurile agricole, dupa porumb, soia si grau (desi pe piata nu exista grau modificat genetic).

5. Fructul de papaya: 75% din culturile de papaya din Hawaii sunt modificate genetic pentru a rezista in fata virusului ringspot.

6. Rapita: Aproximativ 90% din culturile de rapita sunt modificate genetic. Uleiul de rapita este folosit la gatit, dar si in crearea biocombustibililor.7. Sfecla de zahar: Peste jumatate din zaharul de pe piata, 54%, provine din sfecla de zahar. Sfecla de zahar modificata genetic reprezinta 90% din recolte, procent care se estimeaza ca va creste anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *