Culturile modificate genetic, solutie sau factor de risc?

Culturile modificate genetic au fost create cu mai multe finalitati, printre care obtinerea unor soiuri rezistente la pesticide, insecticide sau erbicide, a unora cu valoare nutritionala mai mare si, implict cu randamente superioare la hectar cultivat.

Plantele modiciate genetic au fost comercializate pentru prima data in 1996, insa cultivarea lor in spatii deschise si, implicit coexistenta lor cu plantele cultivate traditional a suscitat controverese ecologice aprinse mai ales in Europa. Sub presiunea grupurilor ecologiste, iar in Franta si sub presiunea sindicatului agricol, condus de fostul celebru candidat la presedintie, Jose Bove, a fost adoptata o legislatie ce reglementeaza strict cultivarea si comercializarea acestor plante, inclusiv cu etichete de avertizare a consumatorilor, metode de separare biologica a celor doua tipuri de culturi, instituirea de distante de izolare si bariere de polenizare. Totusi, in ciuda campaniilor ecologiste, culturile modificate genetic inregistreaza o tendinta de crestere, date fiind, pe de-o parte necesitatea mereu crescanda de hrana a omenirii, iar pe de alta parte interesele financiare uriase ale marilor companii producatoare, in primul rand americane, dar si elvetiene, japoneze si chiar din UE. (Dan Stefan)

Sursa: Cronica Romana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *