Cum a jefuit URSS uraniul din muntii Apuseni

Minereul de uraniu extras din Apuseni a ajuns in Uniunea Sovietica

Societatea mixta Sovromquartit a fost placa turnanta prin care sovieticii au pus mana pe materialul radioactiv din zona Stei.

Una dintre modalitatile prin care URSS a jefuit Romania a fost crearea societatii „Sovromquartit”, firma, i se zicea, sovieto-romana, dar in realitate era doar sovietica. Ea se ocupa de exploatarea uraniului descoperit de geologi la Baita (Stei), in judetul Bihor, localitate de pe traseul Oradea-Beius. Si, drept rasplata pentru generozitea Guvernului comunist roman de-a le-o incredinta, sovieticii au numit asezarea ce aparea in jurul minelor de uraniu, „Orasul Dr. Petru Groza”, dupa numele primului premier roman instalat de comunisti.

„Minunat!” si-au zis guvernantii, frecandu-si mainile de bucurie si mandrie… Am vizitat aceasta localitate pe la sfarsitul anilor 1950, in calitate de corespondent Romania libera pentru Bihor si am ajuns acolo chiar in momentul in care un tren lung cu vagoane de marfa, incarcat cu minereul de uraniu scos din mina, era trimis in URSS. Fiecare vagon avea ca paznici soldati sovietici inarmati. Nimeni nu i-a avertizat de riscul radiatiilor.

Ce facea Sovromquartit

Istoricul Florian Banu analizeaza pe larg, in volumul sau exceptional, „Asaltul asupra economiei Romaniei” – de la Solagra la Sovrom (1936-1956), situatia „Sovromurilor” din Romania. Noi ne vom opri azi la activitatea „Sovromquartit”. Conform autorului amintit, tara nostra a livrat, in perioada 1952-1960, o cantitate impresionanta, de 17.288 tone, uraniu-metal. Sovieticii au refuzat insa, cu incapatanare, asistenta tehnica pentru construirea, pe teritoriul nostru, a unei uzine proprii de preparare a minereului respectiv. Legat de acest aspect chiar Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru ca sovieticii „noua nu ne-au dat utilaje pentru extragerea uraniului”. Si tot el afirma, legat de exploatarea uraniului din Baita, faptul ca, la nivelul consumului de atunci al energiei din Romania, intreaga cantitate de uraniu produsa si livrata ar fi insemnat o rezerva de 100 de ani, „dar, daca luam in considerare si produsele ce rezulta din uraniu, cred ca ar ajunge pentru 1.000 de ani. Aceasta, in conditiile in care o centrala de 500 MW are nevoie de 100 de tone la incarcare si, apoi, pentru fiecare an, de 70 de tone. Ar fi fost cea mai mare rezerva energetica a tarii noastre”, a spus liderul comunist din Romania.

Cat a pierdut Romania din afacere

Intre 1945 si 1955, costul lucrarilor geologice a fost de 262 milioane lei, suma ce, dupa 1956, a ajuns la 520 milioane de lei. Totul a fost in carca statului roman si, prin „Sovromquartit”, in folosul URSS. Istoricii au calculat ca, daca statul roman ar fi incasat beneficiile prin vinderea acestui minereu livrat pe piata libera, ar fi avut un castig de circa 2.188 milioane lei. Iar daca statul roman nu ar fi fost obligat sa platesca uraniul la preturi fixe, impuse de sovietici, atunci, dupa pretul mondial, ar fi castigat 2,18 miliarde lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *