Cum a reusit CHINA sa „ascunda” incalzirea globala. PLUS: Care este legatura intre ploile acide si cresterea temperaturii globale

Cum a reusit CHINA sa "ascunda" incalzirea globala. PLUS: Care este legatura intre ploile acide si cresterea temperaturii globale

Noi cercetari efectuate de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Boston au demonstrat ca numarul in crestere al centralelor electrice pe baza de carbune din China mascheaza adevaratele schimbari climatice

Noi cercetari efectuate de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Boston au demonstrat ca numarul in crestere al centralelor electrice pe baza de carbune din China mascheaza adevaratele schimbari climatice ce au avut loc in ultimul deceniu, noteaza publicatia The Guardian. Odata ce sulful, care cauzeaza si ploile acide, se va „spala” si prezenta lui va scadea vizibil, oamenii de stiinta cred ca procesul de incalzire globala va fi reluat cu rapiditate.

Ultima decada a fost cea mai calda din istorie, iar din 1988 incoace s-au inregistrat 10 ani cu cele mai mari temperaturi. Noile cercetari vin sa demonstreze cum, in ciuda faptului ca emisiile de dioxid de carbon au crescut, efectul de sera nu s-a resimtit. Acest lucru se datoreaza poluarii cu sulf cauzata de fabricile si de centralele electrice din China, la care se adauga ciclul de 11 ani in care se afla Soarele, perioada in care intensitatea radiatiilor este mult mai putin puternica.

In ultimii ani, numarul centralelor electrice din China s-a marit considerabil astfel incat capacitatea de energie electrica generata a ajuns de la 10 GW in 2002 la peste 80 GW in 2006. Raportul cercetarilor de la Universitatea din Boston are drept scop sublinierea faptului ca reducerea emisiilor de dioxid de carbin si-a redus importanta acum ca sulful mascheaza efectele incalzirii globale.

„Studiu nostru vrea sa sugereze ca emisiile de carbon vor reveni in centrul atentiei noastre acum ca autoritatile chineze vor curata statiile si, astfel, se va reduce si emisia de sulf. Acest lucru, combinat cu cresterea radiatiilor in cadrul urmatorului ciclu in care va intra Soarele, va determina o crestere mult mai rapida a temperaturilor”, a explicat Robert Kaufman, profesorul care a condus acest studiu la Universitatea din Boston. Afirmatiile lui Kaufman au fost intarite si de Joanna Haigh, profesor la Colegiul Imperial din Londra, care sustine ca „emisiile de sulf reflectau radiatiile solare si ca, pe termen lung, se va resimti efectul de incalzire globala”.

Oamenii de stiinta care au studiat eruptiile vulcanice stiau despre acest efect al poluarii cu sulf. Dioxidul de sulf formeaza picaturi de acid sulfuric in atmosfera, care, la randul lor, reflecta caldura solara inapoi in spatiu, racind astfel suprafata Pamantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *