Cum a scapat Coca-Cola de eticheta cu cancer

0
107
Cum a scapat Coca-Cola de eticheta cu cancer
Cum a scapat Coca-Cola de eticheta cu cancer

In 2011, statul american California a provocat o problema majora pentru industria bauturilor racoritoare. Colorantul de caramel pe care Coca-Cola si Pepsi il folosesc pentru a crea nuanta maronie distincta contine o substanta chimica, 4-methylimidazole sau 4-MEI – considerata de statul american substanta cancerigena.

Conform legislatiei californiene, nivelurile de 4-MEI gasite in bauturile racoritoare trebuie sa fie mentionate pe o eticheta speciala care avertizeaza asupra substantei cancerigene. Fara aceasta eticheta speciala, bauturile nu pot fi vandute in California.

Astfel, anul trecut, Coca-Cola si Pepsi au anuntat ca vor trece la un alt tip de colorant, care nu contine 4-MEI. Acum, se pare ca ambele companii au reusit sa finalizeze tranzitia la noua substanta pentru bauturile vandute in statul american.

Dar o noua analiza realizata de Centrul pentru Sanatatea Mediului a constatat ca in cazul a zece din zece probe prelevate din produse Pepsi cumparate din mai multe state americane in luna iunie (in afara Californiei) s-au identificat niveluri de 4-MEI de patru pana la opt ori mai ridicate decat pragul limita fixat de California. Testele au fost realizate la laboratoarele Eurofins Analytical din Metairie, Los Angeles.

Pe de alta parte, noua din zece probe prelevate din produse Coca-Cola cumparate din afara statului California, contin un nivel redus de 4-MEI sau chiar deloc.

„Intarzierea Pepsi nu este explicabila“, a declarat Michael Green, directorul executiv al Centrului pentru Sanatatea Mediului, intr-un comunicat de presa care a facut publice rezultatele testelor.

Unul dintre purtatorii de cuvant ai Pepsi a anuntat ca bauturile racoritoare vandute pe teritoriul SUA ar trebui sa finalizeze tranzitia catre noul colorant de caramel pana in februarie 2014. Compania a mai anuntat ca se afla in proces de schimbare a formulei de colorare si pentru bauturile distribuite la nivel global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here