Cum ar putea ramane Bucurestiul fara 300 de hectare de spatii verzi

Pe aceste spatii ar putea rasari ansambluri imobiliare, daca deputatii vor da unda verde modificarii unei Ordonante de Urgenta care le reglementeaza.

Plenul Camerei Deputatilor va dezbate in sedinta de luni, 8 noiembrie, modificarea OUG nr. 114/2007, care interzice schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, indiferent ca figureaza sau nu ca atare in documentatiile de urbanism si indiferent de regimul juridic al acestora (public sau privat).

Eventuala modificare le-ar permite persoanelor particulare care detin terenuri pe spatii verzi sa le poata folosi pentru dezvlotarea unor ansambluri imobiliare, atrag atentia printr-un comunicat membrii Asociatiei EcoAssist si Fundatiei Eco-Civica. In aceste conditii, Bucurestiul ar putea pierde intre 200 si 300 de hectare de spatii verzi aflate in proprietate privata, in urma retrocedarilor, din cele aproximativ 1.500 de hecare de spatiu verde ramase.

Conform normelor europene, Capitala ar trebui sa dispuna de 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitori. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda chiar 50 de mp/cap de locuitor. In realitate insa, Micul Paris asigura de sase ori mai putin. Astfel, fiecarui locuitor al Capitalei ii revin doar 8 mp de spatiu verde.

„Am pornit de la un total de 3.500 de hectare in 1990 si am ajuns in prezent la aproximativ 1.600 de hectare”, sustine Dan Trifu, presedintele Eco Civica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *