Cum arata „cimitirul” vehiculelor folosite la curatarea zonei dupa explozia de la Cernobil

Cum arata "cimitirul" vehiculelor folosite la curatarea zonei dupa explozia de la Cernobil

Comunitatea internationala a comemorat marti 25 de ani de la accidentul de la Cernobil, cea mai grava catastrofa din istoria energiei nucleare, fara sa evalueze cu precizie toate consecintele accidentului.
La 26 aprilie 1986, la ora 01.23, reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobil a explodat in timpul unui test de securitate, in urma unei erori de manipulare. Deflagratia a ridicat dala superioara a reactorului, cu o greutate de 2.000 de tone.

Combustibilul nuclear a ars timp de peste zece zile, emitand elemente radioactive cu o intensitate echivalenta cu cel putin 200 de bombe de la Hiroshima si contaminand o mare parte din Europa, in principal Ucraina, Belarus si Rusia.

Pentru a stinge incendiul si a curata zona din jurul centralei, URSS a trimis in patru ani 600.000 de persoane, expuse unor doze puternice de radiatii cu o protectie minima.

Sute de elicoptere, camioane si tancuri care au fost folosite la curatarea zonei afectata de explozie sunt stocate intr-un „cimitir” al fiarelor radioactive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *