Cum arata si in cat timp a fost construit cel mai mare parc solar din Romania

Cum arata si in cat timp a fost construit cel mai mare parc solar din Romania

In urma cu 10 zile a fost inaugurat la Chirileu (judetul Mures) cel mai mare parc solar din Romania. Parcul a fost realizat pe o suprafata de opt hectare de teren agricol nefolosit. Au fost instalate peste 15.000 de panouri solare, capacitatea totala fiind de 3,2 MWh, investitia totala ridicandu-se la 4,5 milioane de euro.

Capital.ro a luat legatura cu Nyulas Bernat, directorul executiv al Fomco Solar Systems, pentru a afla detalii despre acest proiect. Cititi mai jos interviul integral.

CAPITAL: Ati inaugurat acum cateva zile cel mai mare parc solar din Romania, cu o capacitate instalata de 3,2MWh. Cat timp a durat sa realizati aceasta investitie?
Nyulas Bernat: Din momentul in care am luat decizia ca vom efectua investitia si pana la momentul in care am pornit parcul au trecut 10 luni.

CAPITAL: Care dintre etape a durat cel mai mult (avizele, achizitia terenului etc.)?
NB:
 Etapa de achizitionare a terenului a durat cel mai mult. Patru luni am cautat terenul adecvat pentru aceasta investitie in zona noastra. (Teren in apropierea unei linii electrice de medie tensiune, cu o suprafata deajuns de mare, cu o dispunere geografica corespunzatoare si cu actele in regula. Datorita faptului ca procesul de retrocedare a terenurilor este departe de a fi finalizat, in judetul Mures nu am reusit sa gasesc un asemenea teren proprietate privata. In final am gasit un teren in proprietate publica din comuna Sanpaul de Mures localitate Chirileu, pe care am reusit sa-l concesionez pentru 25 ani.)

CAPITAL: Cate persoane au lucrat efectiv la instalarea celor 15.456 de panouri si in cat timp au fost montate?
NB:
 Lucrarile au durat efectiv trei luni si au lucrat aproximativ 45 de persoane. Dupa ce lucrarile pe structura de rezistenta au fost finalizate, montarea panourilor a durat 30 de zile.

CAPITAL: Care a fost motivatia pentru realizarea acestui parc solar?
NB:
 In primul rand ca vad un viitor in acest domeniu, in al doilea am avut disponibil suma necesara pentru investitie si cautam o posibilitate de a investi cat mai eficient. Schema de sprijin pentru incurajarea investitiilor in energie regenerabila prin acordarea certificatelor verzi face ca perioada de amortizare a investitiei sa fie mai scurta decat la alte investitii disponibile momentan in economie (bineinteles cu riscul aferent).

CAPITAL: Aveti in intentie realizarea altor proiecte similare? Daca da, va rugam sa ne precizati capacitatea lor, investitia necesara si perioada in care vor fi realizate?
NB:
 Da, am demarat un nou proiect fotovoltaic de 2,85 MW tot in judetul Mures. Dorim sa finalizam proiectul pana la mijlocul anului viitor.

CAPITAL: Mai multi investitori care intentioneaza sa realizeze diverse proiecte din surse regenerabile (eoliene, fotovoltaic, biomasa etc.) au anuntat ca noua Lege a Energiei le blocheaza investitiile, pentru ca vanzarea energiei se va putea realiza doar pe OPCOM. Va rugam sa ne precizati daca credeti ca Legea energiei ar trebui modificata sau nu?
NB:
 Intr-adevar conform noii Legi a Energiei nu se pot incheia contracte bilaterale, ceea ce ingreuneaza valorificarea energiei electrice mai ales pentru producatorii mici unde ne numaram si noi. Nu cred ca blocheaza investitiile insa ingreuneaza accesarea investitorilor la finantare. Cred ca legea ar trebui sa permita incheierea contractelor in conditii foarte bine definite astfel incat sa poata fi evitata aparitia „baietilor destepti”.

CAPITAL: In situatia in care doriti sa vindeti parcul fotovoltaic de la Chirileu, va rugam sa ne precizati ce companii si-au aratat interesul pana in prezent?
NB:
 Deocamdata nu am formulat la concret intentia mea de a vinde parcul existent, insa avem cateva cereri de cumparare de proiecte de parcuri fotovoltaice de la firme de investitii din Europa de Vest si chiar si din partea unei firme furnizoare de electricitate din China.

CAPITAL: Cum vedeti piata energiei din Romania si legislatia din domeniu. Considerati ca trebuie modificat ceva? (schema de sprijin, scutiri de la unele taxe din partea statului, alte facilitati)
NB:
 Schema de sprijin actual este una foarte „generoasa” si cred ca va atrage investitii masive intr-un timp relativ scurt in domeniu. Acest lucru s-ar putea sa puna in pericol sustenabilitatea acestei scheme de sprijin prin certificate verzi pe termen lung.
Cred ca piata energiei din Romania este una bine reglementata care permite accesul pe piata si pentru firme de dimensiuni mai mici, creand astfel o piata foarte aproape de cea concurentiala.
Cred ca ar trebui creata o reglementare simplificata si clara la nivel national, special pentru infiintarea capacitatilor de productie de energie regenerabila, fara a lasa loc pentru diferite interpretari a legislatiei. Astfel s-ar putea incuraja si mai mult investitiile in acest domeniu.

CIFRE CHEIE
Capacitatea instalata: 3,2 MWh
Suprafata teren:          8 ha
Componenta:              15.456 panuri solare, cu o putere de 235 W fiecare
8 invertoare de 400kW fiecare, folosite pentru                                                       alimentarea la retea
Productie estimata:     pe o perioada de 1 an se estimeaza o productie de                                              aproximataiv 3.280 MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *