Cum facem Pamantul un loc sigur

Cum facem Pământul un loc sigur
Cum facem Pamantul un loc sigur
Cum facem Pamantul un loc sigur

Traim intr-o iluzie. Ani de zile, lumea a crezut ca tranzitia de la o ordine unipolara catre una multipolara va fi pasnica, ordonata si stabila, cu jucatori precum China, Brazilia sau Turcia adaptandu-se intr-un mod natural, armonios cadrului multilateral existent. Cat de mult am gresit!

De fapt, pe masura ce tranzitia spre multipolaritate a avansat, ordinea internationala a devenit tot mai instabila si mai tensionata. Criza financiara globala din 2008 a adancit incertitudinea si neincrederea, intrerupand tendinte-cheie precum globalizarea. Dar cea mai mare problema a fost esecul tarilor dezvoltate – arhitectele ordinii internationale de dupa cel de-al doilea razboi mondial – de a formula o strategie incluziva pentru a aborda provocarile globale si a administra tranzitia catre un nou sistem international.

Motivul pentru acest esec e simplu: Vestul a permis ca preocupari tactice pe termen scurt sa impiedice dezvoltarea unei viziuni strategice pe termen lung. Obsesia cu tacticile a afectat guvernarea la toate nivelurile, de la administratiile locale pana la institutiile supranationale, lasand actori importanti sa opereze in realitati necoordonate, fara scopuri comune care sa ghideze luarea deciziilor.

Desigur, au existat si unele exceptii notabile, datorita unor eforturi conjugate de a consolida o viziune strategica constructiva. De exemplu, Occidentul a facut unele progrese pentru o rezolutie cu privire la programul nuclear iranian.

Dar, in alte arii, gandirea strategica a fost insuficienta. In Ucraina, de exemplu, conflictul a scos la suprafata si a largit fisura dintre Rusia si Occident. Straduinta Rusiei post-sovietice de a se integra in ordinea internationala, impreuna cu respingerea modernizarii au alimentat un nationalism revizionist bazat pe sfere de influenta.

Dar nu doar Rusia a intors spatele modernitatii occidentale. Orientul Mijlociu a fost un focar de instabilitate alimentat de tensiunile istorice inca de la caderea Imperiului Otoman, in urma cu un secol. Acum e in flacari – nu in ultimul rand, deoarece interventiile repetate ale Vestului au fost realizate dupa viziuni tactice fara perspectiva.

Intr-adevar, liderii occidentali au esuat in a anticipa consecintele pe termen lung ale sustinerii regimurilor autocratice, asa cum a reiesit din revolutiile Primaverii Arabe, sau de a prevedea impactul interventiilor militare succesive in Irak, Siria si Libia. Drept rezultat, nostalgia pentru trecutul “glorios” – cum este califatul Statului Islamic – prolifereaza in Orientul Mijlociu de asemenea.

Puterile vestice nu au fost pregatite pentru ca fortele globale sa dea inapoi si sa caute un viitor in trecut. In orice caz, Orientul Mijlociu trebuie sa fie lasat sa gaseasca singur solutii la provocarile cu care se confrunta; la urma urmei, nici o solutie impusa din exterior nu a functionat pana acum. Responsabilitatea pentru restul lumii este sa construiasca un fundal stabil pentru astfel de eforturi, intr-un sistem international incluziv in care tarile sa se supuna acelorasi reguli si norme.

In administrarea tranzitiei catre multipolaritate, cea mai mare provocare a Vestului se afla in Asia – o regiune care este simultan dinamica si orientata spre viitor, dar si blocata in tensiuni istorice si divizari. Recunoscand importanta profunda a Asiei in noua ordine mondiala, presedintele american Barack Obama a anuntat o “pivotare” strategica spre regiune in 2012.

Dar liderii occidentali au ezitat sa integreze China, actorul economic cel mai spectaculos al Asiei, in sistemul international. Intr-adevar, intalnirea Fondului Monetar International – care a recunoscut China drept cea mai mare economie a lumii din punct de vedere al paritatii puterii de cumparare – s-a incheiat fara a mari numarul de voturi alocat Chinei. In context, China are o proportie a voturilor doar putin mai mare decat Italia, a carei economie reprezinta o cincime din cea chinezeasca, si detine doar un sfert din dreptul de vot al SUA. Mai mult, Occidentul a lasat pe locul al doilea ca importanta sprijinul pentru crearea si intarirea cadrelor regionale pentru cooperare in domenii-cheie precum securitatea. Spre deosebire de Europa, ranile Asiei dupa cel de-al doilea razboi mondial nu s-au vindecat. Drept rezultat, disputele teritoriale si solicitarile nationaliste raman o amenintare puternica pentru stabilitatea regionala si chiar globala.

Dar, pentru Vest, aplicarea unei viziuni pe termen lung solicita mai mult decat recunoasterea importantei unor decizii strategice. Mai e nevoie si de eforturi pentru a revitaliza sisteme politice interne disfunctionale. In SUA, nu e nici o indoiala ca lipsa de viziune strategica afisata de Obama in politica externa este cel putin partial un rezultat al faptului ca trebuie sa conduca un sistem defect.

De partea cealalta, Uniunea Europeana a urmat politici limitate ca viziune pentru a aborda provocarile economice, fara sa anticipeze – sau sa constientizeze – consecintele sociale si politice, inclusiv proliferarea sentimentelor anti-UE.

Abordarea tactica a statelor membre a problemelor lor specifice (adesea definite de statutul lor de creditor sau debitor) a lasat UE lipsita de o conducere credibila si o viziune unificata. O abordare mai strategica ar trebui sa se concentreze pe sporirea cresterii economice in toata Uniunea, de exemplu prin atingerea obiectivelor programului Europa 2020 pentru cercetare, dezvoltare si inovare sau progresand in Parteneriatul Transatalntic pentru Comert si Investitii.

Tacticile sunt solutii pe termen scurt care adesea au consecinte semnificative neprevazute, facand imposibil sa prezici genul de lume pe care o vor genera. Strategia formeaza o axa diferita de actiune, responsabila pentru structura de interdependenta globala si, astfel, pentru modul cum schimbarile individuale pot afecta intregul sistem. Doar prin mutarea pe aceasta axa a strategiei se poate ajunge la lumea pe care ne-o dorim: una care este locuibila, stabila, libera si prospera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *