Cum ne afecteaza poluarea sanatatea. Interviu

Cum ne afecteaza poluarea sanatatea. Interviu
Cum ne afecteaza poluarea sanatatea. Interviu

Este oficial! Poluarea din aer poate declansa cancerul. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a anuntat saptamana trecuta ca expertii internationali au ajuns la concluzia ca aerul poluat poate cauza cancer pulmonar si cancer al vezicii urinare. Profesorul doctor Florin Mihaltan, presedintele Societatii Nationale de Pneumologie din Romania explica intr-un interviu pentru cititorii Romania libera cum ne afecteaza poluarea organismul si prin urmare, sanatatea. El ofera sfaturi pentru a limita expunerea la poluarea si pentru a preveni o serie de boli grave cauzate printre alte de poluare.

“Nu este o surpriza. Semnalele au fost repetate de multe ori in literatura stiintifica. In cazurile de cancer pulmonar in care nu se descopera o cauza imediata, este clar ca intervine poluarea, de la cea industriala, pana la cea casnica. Sunt extrem de multi factori de poluare la care suntem expusi, despre care se vorbeste din pacate foarte putin, dar care in timp actioneaza in special asupra plamanilor, generand o serie de afectiuni”, explica profesorul doctor Florin Mihaltan.

Cum ne afecteaza poluarea organismul si prin urmare sanatatea?

Particulele poluante, pe care le inhalam, se depun la nivelul alveolei, locul unde se filtreaza aerul, unde se imbogateste sangele in oxigen, unde se fac epurarile de dioxid de carbon, generand reactii celulare locale, de fapt reactii de aparare a organismului. De aceea, atunci cand intram intr-un loc poluat, incepem sa tusim sau sa avem secretii in exces. In timp, particulele poluante afecteaza functia respiratorie a organismului. Noi toti pierdem din capacitatea noastra respiratorie cam 25 de ml pe an, in mod fiziologic. Particulele poluante si fumatul accelereaza declinul capacitatii respiratorii de pana la trei ori. Deci, un individ care este expus in exces la fum de tigara, sau la poluare, risca la 40-45 de ani sa aiba o capacitate respiratorie la limita, incepe sa gafaie la eforturi mici, de la mersul pe trepte, pana la mersul in plan orizontal sau chiar in repaus, stand in pat. Toate aceste sunt efecte ale particulelor poluante asupra arborelui respirator. In plus, aceste particulele determina in organism inmultirea anormala a celulelor si aparitia celulelor atipice, canceroase la nivelul plamanilor.

Ce boli poate declansa sau agrava poluarea?

In afara de cancerul pulmonar, poluarea este un factor generator sau de risc pentru un grup masiv de boli respiratorii cronice, in care intra astmul bronsic, enfizemul pulmonar, bronsita cronica, la care se mai adauga fibrozele interstitiale sau bronsectaziile. Este important de stiut ca dupa expunerea la poluare, imunitatea organismului scade, iar riscul de infectii respiratorii creste.

Care este incidenta bolilor cauzate de poluare in Romania?

Cifrele in domeniul bolilor respiratorii sunt ingrijoratoare. Discutam foarte mult despre tuberculoza, care ne propulseaza pe primul loc in Europa ca prevalenta, dar acesta este o boala infectioasa in scadere, in timp ce uitam ca exista o multitudine de alte boli cronice legate de poluare care bat la usa si de care va trebui sa ne ocupam serios, deoarece pun o presiune mare asupra sistemului. Avem in jur de un million de bolnavi de BPOC, adica 1 din 10 romani sufera de aceasta boala, avem intre 800.000 si 1.200.000 de astmatici adulti si copii, cancerul bronhopulmonar este prima cauza de mortalitate in randul barbatilor, iar la femei a ajuns pe locul doi sau trei si este intr-o crestere vizibila. Pentrul restul bolilor respiratorii nu avem date statistice, dar din ceea ce observam in spitale, numarul cazurilor este in crestere, in special in sezonul rece.

Cum arata aceste cifre in comparatie cu restul Europei?

In comparatie cu restul Europei, stam prost deoarece toate aceste afectiuni non-transmisibile cronice beneficiaza de programe si registre nationale, care la noi nu exista. Programele nationale au darul de a imblanzi evolutia acestor afectiuni si de a strange legatura intre medicul de familie si medicul specialist care permite o depistare precoce a pacientilor si supravegherea lor in timp. In Romania, atat bronsita cronica, cat si enfizemul pulmonar se depisteaza tardiv, de obicei cand afectiunile sunt severe, iar astmul bronsic este de multe ori subdiagnosticat deoarece este confundat cu infectii banale. De aici, deriva si alte probleme, precum monitorizarea pacientilor pe termen lung.

Un articol recent din New York Times informeaza ca Bulgaria este tara cu cel mai poluat aer din Europa. Cat de poluat este aerul din Romania?

In Romania, sunt foarte putine studii care demostreaza expunerea la particule poluante. In general, se stie ca Bucurestiul este un oras extrem de poluat, cu expunere mare in special in marile intersectii, un exemplu este piata Universitatii. In general, marile orase din cauza supraaglomerarii, in special cu automobile, sunt foarte poluate. De asemenea, se stie ca orasele care au avut in apropiere industrie puternica sunt poluate, un exemplu este Copsa Mica. Industria polueaza prin lipsa filtrelor performante, prin combustia de la termocentrale, prin arderi de carbune si lemn. In afara de poluarea industriala, mai exista si cea casnica, despre care se stie mai putin. Avem o multitudine de factori poluanti in casa, incepand de la prezenta instalatiilor vechi, izolate cu azbest, pana la o serie de deodorante sau substante de curatare sau lustruire a mobilei pe care le folosim. Toate aceste recipiente desfacute si lasate ulterior in debara, raman factori poluanti in casa, care pot sa genereze consecinte pe termen lung.

Cat de complicat si costisitor este tratamentul pentru bolile respiratorii?

Din momentul in care se depisteaza boala, tratamentul este zilnic, pe o perioada indelungata, uneori toata viata, atat in cazul BPOC, cat si in cazul astmului. Majoritatea tipurilor de medicamente utilizate sunt din domeniul inhalatoarelor: spray-uri care dilata bronhiile si usureaza intrarea aerului in plamani, altele au efect inflamator, scad secretii si ajuta la ameliorarea bolii. Astfel, aceste inhalatoare au darul, prin administrare regulata, de a controla boala, pe de-o parte, iar pe de alta parte, prin administrarea in timpul crizelor, de a salva viata pacientilor. Ele sunt in regim de compensare de pana la 75%, de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari, dar chiar si asa sumele lunare pe care trebuie sa le plateasca un pacient ajung la 100-150 de lei. Ar merita ca aceasta compensare sa mearga pana la suta la suta, deoarece exista o categorie de romani saraci, oameni cu ajutoare sociale si pensii foarte mici, care chiar daca au o compensare substantiala, uneori au alte boli pentru care trebuie sa cumpere medicamente si renunta la tratament.

Aveti date in ceea ce priveste adeziunea pacientilor la tratament?

Doar 45 la suta din pacienti adera la tratament. Din pacate, exista o rezistenta in tara noastra la folosirea inhalatoarelor, deoarece pacientii sunt adeptii tabletelor. In plus, multi astmatici renunta la inhalatoare dupa cateva luni, in care boala are o remisie spectaculoasa, deoarece considera in mod eronat ca s-au vindecat. Alti bolnavi nu au bani pentru a continua tratamentul. In aceste conditii, multi pacienti ajung in spital cu forme severe de boala.

Exista un registru national al pacientilor cu boli respiratorii?

Nu, nu exista un registru national. Singurele dovezi pe care le recoltam sunt cele din datele Institutului National de Statistica, de la internarile din spitale, de la medicii de familie, dar sunt date care se suprapun de multe ori si nu sunt aproapiate de realitate.

Ce solutii exista pentru imbunatatirea situatiei pacientilor?

Societatea Nationala de Pneumologie a efectuat multe campanii de informare a pacientilor, a elaborat caiete educative gratuite pentru bolanvii cu BPOC si astm, a derulat programe de screening prin efectuarea de spirometrii, investigatie care este in suferinta din cauza numarului mic de aparate din tara si a numarului mic de specialisti care fac aceasta analiza. Dar, pe de alta parte, in raportarile de la Ministerul Sanatatii sunt importante doar bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul. Cred ca este un semnal de alarma faptul ca in aceste raportari se mentioneaza doar cateva lucruri despre tabagism si mai nimic despre bolile respiratorii. Cred ca se impune sa fie elaborate programe care sa fie sustinute financiar pentru a monitoriza si a trata corect pacientii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *