Cum ne batem joc de colectarea separata a deseurilor din hartie si plastic

Cum ne batem joc de colectarea separata a deseurilor din hartie si plastic

Colectarea separata a deseurilor, semn de civilizatie, este o problema greu de rezolvat la Iasi. Din cele 600 de puncte de colectare detinute de Salubris in Iasi 500 sint prevazute cu containere speciale pentru stringerea separata a hirtiei si PET-urilor sau deseurilor din plastic. Un tur efectuat de reporterii „Ziarului de Iasi” in citeva puncte din oras a aratat ca gunoiul este aruncat in majoritatea cazurilor la intilmplare.
Dar nici angajati societatii de salubrizare nu sint mai corecti. Seful asociatiilor de proprietari din muncipiu povesteste cum el, personal, a vazut cum gunoiul era incarcat de-a valma in masinile societatii. Acest aspect este recunoscut chiar de seful Salubris. El recomanda iesenilor sa-i filmeze si sa-i reclame pe angajatii care nu se achita de sarcini si promite sanctiuni drastice.

Iesenii inca nu s-au invatat sa arunce selectiv deseurile, in ciuda faptului ca autoritatile se lauda ca orasul este impinzit cu puncte de colectare pe fiecare categoire de gunoi. O scurta incursiune in cartierele Iasului a demonstrat ca o parte din ieseni arunca de-a valma gunoiul. Colac peste pupaza, in cele citeva locuri din cartierele orasului in care cetatenii selecteaza cu sfintenie deseurile, cei de la Salubris, care colecteaza, arunca laolalta in masinile de gunoi, deseuri menajere, peturi si hirtie. Conducerea Salubris recunoaste ca anul trecut a sanctionat multi angajati pentru acest boicot si-i roaga pe ieseni sa-i reclame. Un factor negativ il reprezinta si boschetarii, care distrug autocolantele cu simboluri lipite pe containere.

„Nu multi stiu”

Reporterii „Ziarului de Iasi” au facut o incursiune in citeva cartiere din municipiu pentru a observa daca in punctele de colectare exista containere separate si daca iesenii respecta procesul de selectie. Din pacate, cele mai multe sint pline cu deseuri casnice in care trebuie sa fie aruncate separat hirtia si cartonul sau numai peturile din plastic si plastic. Prima oprire a reporterilor a fost pe strada Stejar nr. 50, din cartierul Tatarasi. Aici, in locul unde trebuia sa fie aruncate numai hirtia si cartonul, locatarii au amestecat si peturi din plastic, dar si alte gunoaie. De asemenea, colantul care arata ce tip de deseuri contine containerul era rupt pe jumatate. „Probabil din acest motiv au aruncat si alte gunoaie in acest loc. Oricum, nu multi stiu ca trebuie sa arunce sticlele de plastic separat de gunoiul menajer”, a ridicat din umeri o femeie care venise sa arunce gunoiul. Aceasta a aruncat in locul cu deseuri menajere, o cantitate de sticle de plastic si citeva dulapuri din lemn.

La 150 de metri de acest punct de colectare, pe stradela Ciric, la un alt punct de colectare, containerul care trebuia sa contina numai hirtie si carton, era plin cu peturi din plastic si plastic, desi alaturi era un alt recipient pe care era inscriptionat clar PET si Plastic. O situatie dezastruoasa s-a gasit si pe strada Mitropolit Varlaam nr. 2, linga magazinul Bricolage. Aici, desi pe recipient scria clar ca trebuie aruncate numai hirtia si cartonul, acesta era plin ochi cu deseuri menajere. Alaturi se aflau sase containere pentru gunoiul casnic si inca unul pentru plastic.

La foc de cartoane

In schimb, in zona Zimbru, pe strada Drobeta, containerul destinat peturilor si plasticului era peste masura de plin cu deseuri, semn ca angajatii Salubris nu-si fac bine datoria. Din simt civic, localnicii din zona respecta procesul de selectie, numai ca nu au unde depozita gunoiul. „Puteam ca peturile sa le arunc in acelasi loc unde se depoziteaza gunoiul menajer. Gunoiul a fost luat acum citeva zile si containerele se umplu repede. Probabil ca angajatii nu fac fata situatiei”, a spus Rodica C., precizind ca nu vrea sa-si dea numele de frica autoritatilor.

Conducerea societatii Salubris spune ca nu este vina salariatilor ca nu ridica la timp gunoiul. „Problema este ca in zona punctelor de colectare sint parcate autovehicule care fac dificil accesul masinilor de gunoi si nu-l pot ridica. Acel container nu este de multe zile acolo, va asigur”, a explicat Ioan Apostol, directorul Salubris.

O categorie de oameni care profita de deseurile din hirtie sint boschetarii. In cartierul Dacia, linga Scoala nr. 28 „George Cosbuc”, boschetarii au incins un foc zdravan cu cartoanele gasite in containerul destinat acestui tip de deseuri.

Oricum localnicii din zona nu respecta selectia, in recipientul destinat hirtiei si cartonului, fiind aruncate deseuri menajere si din lemn. „Boschetarii sint principala noastra problema. Acestia dau foc la containere si fura toata hirtia si cartonul. Daca s-ar multumi cu aceasta ar fi bine, dar acestia rup autocolantele si bulverseaza populatia”, a comentat Apostol.

Critici dure

Chiar daca o parte din ieseni s-au invatat si arunca deseurile pe categorii, gunoiul tot amestecat ajunge la varsatoare. Si asta din cauza angajatilor Salubris care, atunci cind ridica deseurile de pe strazi, il arunca laolalta in camioanele transportoare. „Eu personal am vazut acest lucru si-mi pare rau ca nu am filmat. Nu se poate asa ceva, ca insesi salariatii de la Salubris sa faca acest lucru”, a accentuat Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (GAPL) din Iasi.

Conducerea Salubris recunoaste acest lucru si-i provoaca pe ieseni sa-i reclame pe angajati. „Anul trecut am avut mai multi incarcatori, pe care i-am surprins ca amestecau deseurile in camioane si au fost sanctionati. Nu pot sa pun mina in foc ca nu ar mai face in prezent acelasi lucru. In acest sens, ii rog pe iesenii care vad angajati Salubris ca fac acest lucru sa telefoneze la centrala Salubris si sa ne anunte. Sa ofere la telefon numarul de inmatriculare al autovehiculului si, daca se poate, sa faca si poze sau sa filmeze”, a subliniat Apostol.

Potrivit presedintelui asociatiilor de proprietari, iesenii care nu arunca gunoiul selectiv, nu stiu regulile din cauza celor de la Salubris care nu intreprind campanii de informare a populatiei. „Ei se lauda ca fac campanii cu asociatiile de proprietari, dar sint curioase, deoarece ne prezinta filme pentru copii. Trebuie o campanie agresiva”, este de parere Bucur.

Seful Salubris nu este de acord cu cele spuse de Bucur si afirma ca informarile si intilnirile cu asociatiile au dat deja rezultate. „In 2009 am trimis catre reciclatori 600 de tone de materiale, iar in 2010 cantitatea s-a triplat, ajungindu-se la 1.800 de tone. Acest lucru inseamna un pas inainte. Din cele 600 de puncte gospodaresti pe care le avem, la 500 exista containere pentru peturi si hirtie”, a conchis Apostol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *