Cum obtii miere bio

NORME – Principiile apiculturii ecologice
Pentru a deveni eco, un apicultor trebuie sa-si inregistreze activitatea la Ministerul Agriculturii, sa incheie un contract cu unul din cele 15 organisme de inspectie si certificare acreditate, dar si sa respecte reguli de productie specifice.

Perioada de trecere (conversie) de la apicultura conventionala la cea bio este de un an. In acest interval, mierea, ceara, propolisul si celelalte produse apicole obtinute nu pot fi vandute ca ecologice, desi regulile de productie ecologice trebuie respectate cu sfintenie.

REGULI. Stupii si materialele folosite in apicultura trebuie confectionate din materiale naturale, care nu prezinta risc de contaminare pentru mediul inconjurator sau pentru produsele apicole, potrivit Normelor Metodologice de aplicare a OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. Amplasarea stupinelor trebuie sa garanteze ca albinele dispun de surse naturale suficiente de nectar, de secretii dulci, de polen, precum si de apa, si ca pe o raza de 3 km de jur-imprejur aceste surse sunt constituite esential din culturi ecologice sau din culturi care sunt supuse la tratamente cu incidenta scazuta asupra mediului. De asemenea, trebuie sa se mentina o distanta suficienta fata de toate sursele de poluare. Oricum, ultimul cuvant cu privire la amplasament apartine organismului de certificare.

In apicultura bio prevenirea bolilor este echivalenta cu selectarea „raselor” rezistente, innoirea regulata a matcilor, controlul sistematic al stupilor pentru a detecta orice forma de boala, dezinfectarea materialelor si echipamentelor la intervale regulate, reinnoirea regulata a cerii si constituirea unor rezerve suficiente de miere si polen in familiile de albine. Atunci cand, in ciuda acestor masuri, coloniile s-au imbolnavit, ele trebuie tratate imediat. Cu produse fitoterapeutice si homeopatice. Atentie! Medicamentele chimice de sinteza se pot folosi numai cand „leacurile naturiste” se dovedesc ineficiente, numai sub control veterinar si cu avizul organismului de certificare. Coloniile „contaminate” cu antibiotice trebuie izolate si, dupa vindecare, supuse perioadei de conversie de un an.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *