Cum pariaza un tanar clujean pe agricultura: un teren agricol nelucrat de 10 ani, cultivat ecologic

Florin Baci are 28 de ani, este student la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca si este unul dintre putinii care pariaza pe agricultura: pe un mic teren in apropiere de Sannicoara, nelucrat de zece ani, vrea sa faca agricultura ecologica, folosind doar metode si produse naturale.

„Vreau sa produc anul acesta o varietate mare de legume intr-un sol natural, proces in care nu voi folosi substante chimice industriale, fie ele pesticide, fungicide, ingrasaminte sau alte asemenea produse”, spune el.

Baci vrea sa asigure saptamanal o productie de 3.5 – 4.5 kilograme de legume. Lucrarile agricole au inceput deja, in urma cu o luna, iar la munca agricola s-au inscris mai multi voluntari. „Pana acum doar doua zile am lucrat singur, in rest tot timpul am avut prieteni si voluntari care m-au ajutat”, spune el pentru ziuadecj.ro. Baci a fost nevoit sa renunte la majoritatea terenului pe care voia sa-l cultive cu legume: din planurile initiale de 40 de ari de teren, Baci cultiva acum plante pe doar 5 ari. „Ar fi fost prea mult pentru un singur om”, a spus el.

Legumele, 20 de soiuri, urmeaza sa fie livrate in Cluj-Napoca si in imprejurimi pe baza de abonament, care costa 35 de lei pe saptamana, contravaloarea a 3-4 kilograme. „Deocamdata nu prea am abonati, decat niste prieteni”, a explicat Baci.

„Un bade ce se plimba cu oile a cerut un pahar cu apa si se tot mira de ce am lucrat noi, pana la urma nu s-a abtinut si ne-a intrebat, tare nelamurit, de ce facusem straturile astea. Dupa ce i-am spus ca vrem sa punem legume a dezaprobat si a inceput sa ne povesteasca cum cultivau ei legume pe malul acesta al Somesului pe vremea lui nea Nicu si cum stropeau ei legumele din avion, cum produceau un surplus de legume pe care le aruncau mai pe urma in Somes pt ca nu le puteau valorifica. Se uita iar la straturile noastre si zice tare simpatic ca pe vremea cand era el tanar n-ar fi putut convinge pe nimeni sa faca o astfel de munca, zice ca ar fi fost treaba unor ocnasi sa faca astfel de munci. Intr-un final a plecat dand din umeri tare nedumerit si cu o sticla de apa”, a povestit Baci pe blogul dedicat activitatii din Sannicoara.

Cum pariaza un tanar clujean pe agricultura: un teren agricol nelucrat de 10 ani, cultivat ecologic

Amintim, acest sistem al abonamentului pentru un „cos saptamanal” cu legume certificate bio a fost testat in mai multe randuri la Cluj, pana acum. Unul dintre acestea a fost implementat de grupul Agroecologica, infiintat inca din 1994 la USAMV, in 2009, sub numele „Cosul Taranesc”. La acea ora functiona deja un sistem identic implementat de magazinul de produse bio „Cosul Verde”. Vezi aici cu ce rezultate. Agroecologia, primul grup de agricultori ecologici din tara, a fost creat in 1994 de catre un grup de studenti si profesori ai USAMV Cluj, intre care si Dacian Ciolos, actual comisar european pentru agricultura. Astazi Agroecologia are 154 de membri, in mare parte agricultori certificati sau in conversie la agricultura ecologica. Grupul a fixat la momentul lansarii, in februarie anul trecut, un pret de 500 de lei pe saptamana, pret considerat mare de potentialii consumatori.

Conform unor surse, acest sistem a fost implementat inca din 1991 la Cluj de un grup de gradinari care cultivau suprafete mai mici de teren, cu legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *