Cum poate fi afectata vacanta de calitatea aerului?

Cum poate fi afectata vacanta de calitatea aerului?

Vara este anotimpul cu cea mai slaba calitate a aerului. Combinatia dintre temperaturi ridicate, vanturi slabe, brize, poluare si particulele din aer da nastere unui amestec nesanatos, care abia asteapta sa ajunga in plamani. Aceste substante va pot ingreuna respiratia si va pot lua energia. Daca aerul este de o calitate slaba, pot fi necesare chiar si cateva zile pentru ca sangele sa se recupereze. Daca sunteti expusi in mod regulat unui mediu cu o calitate scazuta a aerului, consecintele asupra sanatatii dumneavoastra se pot simti timp de luni sau chiar ani de zile. Avand mai multe informatii despre calitatea aerului si despre pragurile de alerta, veti putea face alegeri inteligente pentru petrecerea timpului dumneavoastra liber pe timp de vara.

Unul dintre cel mai intens cercetati poluanti din perioada verii este ozonul. Acesta apare atunci cand lumina soarelui declanseaza o reactie chimica intre moleculele care contin oxigen si poluarea provocata de autovehicule, centrale electrice, fabrici etc, potrivit National Health Institute din S.U.A.
Ozonul este un gaz foarte oxidant, foarte reactiv, cu miros inecacios. Se concentreaza in stratosfera si asigura protectia impotriva radiatiei UV daunatoare vietii. Ozonul prezent la nivelul solului se comporta ca o componenta a”smogului fotochimic”. Se formeaza prin intermediul unei reactii care implica in particular oxizi de azot si compusi organici volatili, potrivit Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului.
Efectele ozonului asupra sanatatii
Un nivel ridicat de ozon reduce capacitatea de functionare a plamanului si provoaca anumite inflamatii sau umflaturi ale cailor respiratorii. Daca nivelul de ozon este extrem de ridicat, va puteti confrunta cu simptome precum tuse sau iritatii la nivelul gatului, iar pieptul ar putea sa va doara in momentul in care respirati. Daca suferiti de astm, efectul ozonului asupra organismului dumneavoastra ar putea fi si mai puternic.
Efectele negative ale ozonului sunt foarte rapide si se accentueaza in timp. “Cand oamenii aud ca va urma o zi rea pentru aer, majoritatea se asteapta ca modul in care vor respira in ziua aceea sa fie afectat. Defapt efectele nu devin vizibile decat la o zi sau doua distanta”, explica dr. David Peden, cercetator in medicina mediului la universitatea North Carolina din S.U.A. Studiile au demonstrat ca, in cazul copiilor care locuiesc in apropierea soselelor aglomerate, sunt mai predispusi la a dezvolta astm, precum si alte afectiuni respiratorii.
Cum putem afla calitatea aerului din zonele in care intentionam sa ne deplasam?
Din fericire, in Romania exista 142 de statii de monitorizare a calitatii aerului, pe toata suprafata tarii, dotate cu echipamente automate pentru masurarea concentratiilor principalilor poluanti atmosferici. In prezent Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului (RNMCA) efectueaza masuratori continue de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi in supensie (PM10 si PM2.5), benzen (C6H6), plumb (Pb), potrivit site-ului RNMCA.
Daca doriti sa iesiti afara in zilele cu cod rosu pentru calitatea aerului, incercati sa reduceti timpul petrecut in mediul expus riscului de imbolnavire. Daca aveti obiceiul de a alerga timp de 45 de minute, in asemenea zile, alegeti sa va plimbati pentru o ora si jumatate. Evitati alergatul si ciclismul pe strazile cu trafic greu.
Verificati intotdeauna care este calitatea aerului din zona in care urmeaza sa va deplasati. Pentru Romania, puteti accesa site-ul Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului, cu ajutorul caruia puteti afla ce calitate are aerul din orice zona a tarii noastre.
Care sunt principalii poluanti atmosferici?
Dioxidul de sulf (SO2), oxizii de azot(Nox, NO/NO2), ozonul (O3), monoxidul de carbon (CO), benzenul (C6H6), pulberile in suspensie (PM10 si PM 2,5), plumbul si alte metale toxice (Pb, Cd, As si Hg), precum si hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) sunt principalii poluanti atmosferici, potrivit RNMCA.
Dioxidul de sulf este un gaz incolor, amarui, neinflamabil, cu un miros patrunzator care irita ochii si caile respiratorii. In functie de concentratie si perioada de expunere dioxidul de sulf are diferite efecte asupra sanatatii umane. Expunerea la o concentratie mare de dioxid de sulf, pe o perioada scurta de timp, poate provoca dificultati respiratorii severe. Sunt afectate in special persoanele cu astm, copiii, varstnicii si persoanele cu boli cronice ale cailor respiratorii. Expunerea la o concentratie redusa de dioxid de sulf, pe termen lung poate avea ca efect infectii ale tractului respirator. Dioxidul de sulf poate potenta efectele periculoase ale ozonului.
Oxizii de azot sunt un grup de gaze foarte reactive, care contin azot si oxigen in cantitati variabile. Majoritatea oxizilor de azot sunt gaze fara culoare sau miros. Expunerea la concentratii ridicate poate fi fatala, iar la concentratii reduse afecteaza tesutul pulmonar. Populatia expusa la acest tip de poluanti poate avea dificultati respiratorii, iritatii ale cailor respiratorii, disfunctii ale plamanilor. Expunerea pe termen lung la o concentratie redusa poate distruge tesuturile pulmonare ducand la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.
La temperatura mediului ambiental, monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid, de origine atat naturala cat si antropica. Monoxidul de carbon se formeaza in principal prin arderea incompleta a combustibililor fosili. Este un gaz toxic, in concentratii mari fiind letal (la concentratii de aproximativ 100 mg/m3) prin reducerea capacitatii de transport a oxigenului in sange, cu consecinte asupra sistemului respirator si a sistemului cardiovascular. La concentratii relativ scazute: afecteza sistemul nervos central, slabeste pulsul inimii, micsorand astfel volumul de sange distribuit in organism, reduce acuitatea vizuala si capacitatea fizica, expunerea pe o perioada scurta poate cauza oboseala acuta, poate cauza dificultati respiratorii si dureri in piept persoanelor cu boli cardiovasculare, determina iritabilitate, migrene, respiratie rapida, lipsa de coordonare, greata, ameteala, confuzie, reduce capacitatea de concentrare. Segmentul de populatie cea mai afectata de expunerea la monoxid de carbon o reprezinta: copiii, varstnicii, persoanele cu boli respiratorii si cardiovasculare, persoanele anemice, fumatorii.
Benzenul este un compus aromatic foarte usor, volatil si solubil in apa. 90% din cantitatea de benzen in aerul ambiental provine din traficul rutier. Restul de 10% provine din evaporarea combustibilului la stocarea si distributia acestuia. Este o substanta cancerigena, incadrata in clasa A1 de toxicitate, cunoscuta drept cancerigena pentru om. Produce efecte daunatoare asupra sistemului nervos central.
Pulberile in suspensie reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid. O problema importanta o reprezinta particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas si gat si patrund in alveolele pulmonare provocand inflamatii si intoxicari. Sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, varstnicii si astmaticii.
Metalele toxice provin din combustia carbunilor, carburantilor, deseurilor menajere, etc. si din anumite procedee industriale. Metalele se acumuleaza in organism si provoaca efecte toxice de scurta si/sau lunga durata. In cazul expunerii la concentratii ridicate ele pot afecta sistemul nervos, functiile renale, hepatice, respiratorii.
Hidrocarburile aromatice polinucleare HAP sunt compusi formati din 4 pana la 7 nuclee benzenice. Acesti compusi rezulta din combustia materiilor fosile ( motoarele diesel) sub forma gazoasa sau de particule. Cea mai studiata este benzo(a)pirenul. Hidrocarburile aromatice polinucleare sunt cunoscute drept cancerigene pentru om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *