Ambalati produsele si depozitati-le la rece, astfel incat alimentele crude sa nu intre in contact cu cele semipreparate, iar bauturile puneti-le separat.
In parc, la plaja sau in curtea casei, o zi de distractie in natura care presupune si un gratar trebuie sa includa si o organizare pe masura. Caldura de afara poate strica foarte usor distractia, de aceea depozitarea, gatirea si servirea corecta a alimentelor sunt foarte importante.
Procurati-va mai multe cutii frigorifice
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti inainte de a merge la iarba verde pentru un gratar este sa va procurati suficiente cutii frigorifice pentru a stoca produsele perisabile precum carnea de vita sau de pui, pestele, ouale sau salata.
„Trebuie sa pastrati mancarea in conditii racoroase, sa nu se altereze si, de aceea, alimentele scoase din frigider trebuie depozitate direct in cutiile frigorifice”, explica Elena Casapu, nutri tionist Maggi.
Inveliti in prosoape alimentele calde
Cutiile frigorifice nu trebuie transportate in portbagaj, ci in masina, cu aerul conditionat pornit, iar cand ajungeti la destinatie puneti cutia la umbra, cu capacul inchis si adaugati gheata atunci cand este nevoie.
Specialistii mai recomanda sa puneti bauturile separat pentru a evita sa deschideti prea des cutia in care se afla alimentele.
„Cel mai bine este sa folositi o cutie frigorifica pentru produsele alimentare si una pentru bauturi, pentru a evita ca aceea cu mancare sa fie deschisa prea des”, va sfatuieste nutritionistul Elena Casapu. In cazul alimentelor calde, e bine sa le inveliti in prosoape, sa le infasurati in hartie de ziar si apoi sa le asezati intr-o cutie. Asa se vor conserva mai bine pana le consumati.
Nu amestecati produsele
Mancarea gatita nu trebuie amestecata cu cea cruda. „Eu recomand sa impachetati carnea sau fructele de mare crude si sa le puneti in partea de jos a cutiei frigorifice, pentru a evita scurgerea lor peste celelalte produse”, mai spune nutritionistul.
Este bine sa umpleti cutia frigorifica cu preparate pentru ca va raci pe o perioada mai mare de timp decat una incarcata partial.
Nu lasati afara preparatele gatite mai mult de o ora
Carnea nu trebuie gatita in mai multe transe, ci toata odata, pentru a evita contactul produselor cu bacteriile. Puteti lua si niste servetele umede, dar si uscate pentru a preveni raspandirea microbilor.
Nu tineti alimentele afara mai mult de o ora de la preparare pentru ca sunt la fel de perisabile ca si cele crude. In zilele cu temperaturi ridicate (peste 32 de grade Celsius), mancarea se strica foarte repede.
Sursa: Evenimentul Zilei