Cum putem colecta si recicla sticla?

Cum putem colecta si recicla sticla?

In perioada comunista si imediat dupa, anii ’90, cu totii obisnuiam sa mergem sa vindem sticlele goale la magazine sau centre de colectare pentru a mai face rost de un ciubuc pentru a ne lua ceva dulce. Astazi este colectarea este mult mai comoda, avand pubele de colectare selectiva mai aproape de locuintele noastre.

Desigur, pubelele nu ne vor oferi ceva in schimbul sticlelor aruncate, insa stim ca am facut un bine, recicland dupa noi si ajutand in acelasi timp mediul.

Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati. In plus, cioburile de sticla reprezinta materia prima perfecta pentru productia unei sticle noi. Astfel o tona de sticla duce la economisirea a 1,2 tone de materii prime (soda, nisip, s.a.)

Dar pe langa reciclarea sticlei cu scopuri ecologice, sticla poate fi si reciclata si in scopuri estetice. Cum este exemplul lui Gaudi, artistul ale carui lucrari te seduc de fiecare data cand pasesti in Barcelona. La inceputul secolului XX, Gaudi folosea bucatelele de sticla colorata pentru a transforma fatadele de piatra ale cladirilor in adevarate opere de arta.

Pentru a pregati sticla de pentru reciclare, este important sa arunci continutul de alimente din ea si sa indepartezi partile din metal (capace, inele).

Reciclarea sticlelor poate fi facuta foarte usor prin aruncarea acestora la tomberonul verde sau prin depunerea lor la centrele de colectare. In Bucuresti, sunt mai multe companii care colecteaza sticla, iar acestea pot fi gasite la o simpla cautare pe internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *