Cum putem prelungi durata de utilizare a unui acumulator

Durata de viata a unui acumulator variaza in functie de multi factori: materialul din care este facut, ceea ce face si cum avem grija sa-i economisim energia. Altfel spus, trebuie neaparat sa citim ce scrie pe acumulator si sa-l folosim in consecinta, caci nici un acumulator nu functioneaza la parametrii maximi decat daca am tine deschis doar un ecran gri, gol, cu minim de luminozitate si nu am folosi nici Wi-Fi, nici harddisk, nici unitate optica.

Sa cunoastem acumulatorul si recomandarile fabricantului

Pentru laptop si handheld s-a folosit la inceput acumulatori de nichel cadmiu (Ni-Cad) care nu aveau o durata de functionare foarte lunga si aveau o problema de memorie care necesita intotdeauna o incarcare completa pentru a se evita o durata din ce in ce mai scurta de functionare intre incarcari. Ei au fost inlocuiti cu acumulatori NiNH (nichel metal hibrid), mai avansati, a caror incarcare dureaza un pic mai mult, in schimb nu au efect de memorie. Apoi au aparut acumulatorii din litiu ion a caror incarcare este si mai buna. Mai recent, s-au orientat spre litiu metal care se descarca cel mai greu.

Este important ca mai intai sa citim instructiunile referitoare la alimentarea cu electricitate din ghidul de folosire al laptopului sau handheldului. Acolo se explica ce fel de acumulator se foloseste si cum se poate exploata acesta la maxim. Cand acumulatorul nu este inclus, trebuie sa cumparam tipul de acumulator recomandat.

Oricare ar fi calculatorul folosit, ca pentru orice aparat electrocasnic, trebuie incarcat acumulatorul complet inainte de prima utilizare. Timpul de incarcare variaza de la un aparat la altul si este recomandat chiar sa adaugam 50% din timpul indicat. De exemplu, pentru 3 ore recomandate, lasam acumulatorul la incarcat 4-5 ore chiar daca n-are efect de memorie. Cand exista un indicator vizual de incarcare, unii fabricanti recomanda sa se faca prima incarcare conform timpului indicat, apoi sa se debranseze cateva secunde acumulatorul, dupa care sa se rebranseze pana ce indicatorul confirma din nou incarcarea completa.

Prin urmare, este mai bine a nu se lasa sa se descarce complet acumulatorul. Chiar daca aparatul nu este folosit, acumulatorul sau se descarca putin cate putin in timp. Dupa parerea mai multor fabricanti de acumulatoare de calculatoare, este mai bine sa le reincarci in fiecare zi sau la cateva zile, dar doar pana apare semnalul de acumulator incarcat. Trebuie apoi deconectat incarcatorul. Pentru seria Mac Book Pro, Apple recomanda in plus sa fie lasat sa se descarce o data pe luna si sa se reincarce apoi complet pentru a avea un acumulator cu cel mai bun randament posibil.

Trebuie sa ne gandim la tot ceea ce ar economisi energia. Poate pare complicat, dar exista solutii. Este mai usor folosind Windows, Mac OS, Palm OS sau Windows Mobile, prin prezenta utilitarelor care permit minimizarea consumului de energie, astfel incat acumulatorul sa aiba maxim de autonomie. Folosirea acestor instrumente integrate este indispensabila pentru a ajunge la maximul de profit in folosirea laptopului sau a handheldului cat mai mult timp posibil intre incarcari. Dar exista si alte mijloace de a diminua si mai mult folosirea acumulatorului.

Punctele sensibile ale acumulatorului de laptop sau handheld

Principala componenta a calculatorului care consuma multa energie este ecranul. Putem face economie prin simpla diminuare a luminozitatii si a contrastului ecranului. Acest lucru duce la o durata mai lunga de functionare a acumulatorului si la o diminuare a oboselii oculare.

Celelalte surse consumatoare de curent sunt harddiskul, unitatea optica, cardul de memorie si comunicatiile wireless. Trebuie sa evitam folosirea harddiskului daca nu este necesara si sa-l defragmentam in mod regulat pentru a optimiza timpii de citire si de scriere a datelor. Este recomandat sa scoatem discul (CD, DVD) din unitate daca nu-l folosim pentru a nu fi accesat in mod regulat fara sa fie necesar. Din acelasi motiv si cardul de memorie sau de aplicatii integrate trebuie scos cand nu este folosit.

Emitator-receptorul Wi-Fi, Bluetooth sau Infrarosu integrat necesita mult curent cand este activ. De exemplu, in cazul handheldului Palm Tungsten C, poate fi folosit pana la 10 ore fara reincarcare, daca nu se utilizeaza conexiunea Wi-Fi, in schimb doar o ora sau doua daca avem Wi-Fi activat. Este aproape acelasi lucru in cazul aparatelor compatibile Bluetooth. In cazul infrarosului, diferenta este mai mica, dar este preferabil sa dezactivam comunicarea prin infrarosu din configuratia telefonului daca nu o folosim niciodata.

Conexiunea Wi-Fi este foarte practica pentru ca permite calculatorului sa comunice fara fir cu alte dispozitive sau pe Internet, de obicei trecand printr-un router. Cu cat emitator-receptorul este mai puternic, cu atat mai mult curent consuma. De cele mai multe ori nu este necesar sa fie activat in permanenta. De obicei, putem regla in configuratia calculatorului pentru ca emitator-receptorul sa fie dezactivat la 3 minute dupa ultima comunicare Wi-Fi. Daca setarile implicite sunt fixate deja la 3 minute, putem sa le modificam la doua minute sau chiar unul, pentru a economisi resurse. In anumite cazuri, putem dezactiva chiar manual emitator-receptorul in configuratia aparatului. Acelasi lucru este valabil si pentru Bluetooth.

In cele din urma, cand o agenda electronica trebuie sa retina date legate de o alarma sau un calculator trebuie sa astepte o anumita ora pentru a efectua o sarcina, aceste lucruri consuma curent pentru ca aparatul verifica tot timpul daca nu a venit momentul respectiv. Nu trebuie sa folosim alarmele din agenda decat daca ne este indispensabil acest lucru.

Urmand cu strictete aceste sfaturi, putem castiga un plus de 25% din timpul de folosire al unei incarcari de acumulator la un laptop, un handheld sau chiar la un „smartphone”. Chiar merita efortul!

Source: Direction Informatique

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *