Cum sa arzi becul gratis, folosind forta vantului

Romania nu are mai mult de 40 de centrale eoliene mai mari, cu toate ca potentialul sau eolian il depaseste pe cel al altor state. De cand „energia verde” e in trend, tot mai multi romani au inceput sa-si planteze pe langa case turbine eoliene, ca sa scape de factura la curent. Este vorba despre turbinele mici si medii. Centralele mari intarzie sa apara, in ciuda potentialului eolian al Romaniei. „Curios, dar romanii au inceput sa cumpere in draci produse care produc energie verde. De pilda, se cumpara foarte mult turbine eoliene si pompe de caldura. Preturile turbinelor variaza, in functie de putere.

De pilda, turbinele de un kilowat costa in jur de 1.000 de euro. Au un catarg de vreo 4 metri si se pot pune in punctul cel mai inalt al cladirii. In general, o turbina poate produce si curent continuu, si alternativ, la tensiunea dorita. Investitia initiala se amortizeaza in vreo doi, trei ani si traieste peste 25 de ani. Si, daca iti calculezi corect consumatorii din casa, nu mai platesti un leu la curent”, ne-a explicat Silviu Petrescu, consilierul unei firme care comercializeaza turbine.
De ce sa-ti pui instalatie eoliana?

Fiindca nu arde combustibili, nu polueaza, nu produce deseuri si factura la curent se reduce extrem de mult, spre 100%. Costul scoaterii din functiune al turbinei este foarte mic, iar aceasta poate fi reciclata in totalitate. In plus, turbinele produc energie, in medie, peste un sfert din timp, cel mai mult iarna, cand sunt vanturi mai puternice. S-a vorbit si despre dezavantaje: ca ar polua sonor, ca ar ucide pasari, prinzandu-le in elice si ca ar necesita spatii foarte intinse pentru instalare.

Cert este, insa, ca energia eoliana se afla in topul surselor de energie cu un ritm de crestere fulminant. Potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, locurile perfecte pentru instalarea turbinelor se afla in Carpati, in Dobrogea si chiar in Marea Neagra, pana la o adancime de 20 de metri. Unul dintre putinele orase care vrea sa dezvolte acest sistem este Sulina. Desi se afla in Rezervatia Deltei Dunarii, primaria a pus la dispozitia investitorilor terenuri pe care se pot ridica centrale eoliene. Potentialul eolian al intregului Glob poate asigura de cinci ori mai multa energie decat cea consumata acum. La sfarsitul anului trecut, generatoarele eoliene au produs peste 1% din necesarul mondial de energie electrica.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *