Cum sa gatiti sanatos

Ca sa nu distrugeti nutrienti importanti din mancare, invatati sa combinati alimentele si sa folositi temperatura potrivita prepararii lor.

Daca stiti sa gatiti mancarea la temperaturile potrivite, veti absorbi la maximum nutrienti importanti din alimente. Ca sa va intariti inima, oasele, imunitatea si sa va protejati celulele organismului de cancer, iata cateva sfaturi date de specialistii de la revista „Prevention”.

1. Rosiile calite intaresc inima. Cand gatiti rosiile, un fitonutrient important pe care il contin acestea, licopenul, sufera anumite schimbari chimice care il fac mult mai usor de absorbit de catre organism. Licopenul este cel care le da tomatelor culoarea rosie si tot el le protejeaza celulele impotriva razelor soarelui. Studiile au aratat ca aceasta substanta este foarte importanta pentru organismul oamenilor deoarece intareste inima si reduce riscul de infarct si alte boli cardiace. „Incalzirea alimentelor in timpul gatitului ajuta intestinul sa absoarba mai mult licopen”, sustin specialistii in nutritie.

Atunci cand faceti sosuri de tomate este de preferat sa le preparati cu ulei de masline. Inainte este recomandat sa le fierbeti la temperaturi ridicate, timp de 15-10 de minute. Puteti folosi, de asemenea, si rosii din conserva.

2. O enzima din usturoi protejeaza de cancer. Daca preparati mancaruri cu usturoi, tineti cont de faptul ca poate fi distrusa cea mai importanta enzima a usturoiului, alinaza. Aceasta substanta intareste imunitatea organismului si il protejeaza de cancer.

Sfatul este sa nu gatiti la temperaturi foarte ridicate. Dupa ce taiati cateii de usturoi bucatele, lasati-i intr-un castron pentru 15-20 de minute si abia apoi adaugati-i in tigaia incinsa. Cat vor sta in castron, cateii de usturoi vor genera niste compusi capabili sa reduca din efectele distrugatoare ale caldurii, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea Pennsylvania si Institutul National de Cancer.

Pentru sanatatea voastra, este util sa mancati din cand in cand si usturoi crud. Incercati salatele in care adaugati si usturoi sau puneti-l pe o felie de paine prajita, alaturi de cateva felii de rosii si ceapa. Usturoiul este de asemenea bogat in minerale (calciu, magneziu, fier, seleniu, cupru, zinc, aluminiu) si are un continut de sulf de trei ori mai mare decat ceapa. Nu contine colesterol si are foarte putine fibre. Vitaminele C, B (mai putin B 12) se gasesc si ele in cantitate destul de mare in usturoi.

Nu doar alinaza din usturoi va protejeaza de cancer, ci si licopenul. Acesta din urma reduce in special riscul de cancer esofagian, gastric, de colon, precum si de prostata.

3. Alimentele acidulate se combina cu cele bogate in fier. Cand gatiti rosii sau alte alimente mai acide, puneti-le intr-un vas adanc de aluminiu sau intr-o oala, astfel incat sa nu se raspandeasca usor particulele de fier pe care le contin aceste produse. „Unele particule de fier de pe vasul de aluminiu se vor duce in mancare, dar acestea sunt suficient de mici incat sa nu dauneze organismului”, spune Cyntia Sass, de la Asociatia Dietetica Americana.

De asemenea, este bine sa stiti ca merita sa combinati produse bogate in fier cu altele, acide, intrucat acestea din urma vor creste absorbtia de fier. „Daca fierul din carnea rosie se absoarbe simplu, pe cel din fasole, cereale si legume este mai greu sa-l asimilati si este indicat sa faceti combinatii cu alimente acide”, spune Sass. Ea va sfatuieste, de exemplu, sa combinati fasolea cu rosiile.

4. Intariti oasele si imbunatatiti vederea. Daca adaugati avocado, ulei de masline, nuci si alte alimente care contin uleiuri sanatoase la carnea rosie, veti absorbi mai usor vitamine solubile in grasimi, cum sunt A, E si K. Acestea imbunatatesc vederea, cresc imunitatea si protejeaza impotriva osteoporozei si atacului de cord. „Grasimile actioneaza ca un transportator pentru ele”, explica Sass.

5. Cum preparati o supa bogata in calciu. Daca gatiti o supa de pui, ar fi bine sa puneti si putin otet sau suc de rosii. Acidul din aceste alimente va interactiona cu nutrientii din oasele de pui, iar asta va creste continutul de calciu din supa cu 64%.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *