Cum sa invingi lenea

leneaLenea apare atunci cand esti nevoit sa faci ceva ce tu ca persoana nu doresti. Nu trebuie sa fie vorba despre un lucru pe care il urasti sau iti displace la modul general. Poate fi vorba si de o actiune care iti displace pe moment.

Lenea apare ca o reactie normala de aparare, este ceva inconstient. Noi simtim si constientizam doar efectul, insa acest efect este dat de faptul ca noi respingem in mod inconstient acea actiune. Pentru a intelege mai bine ce este lenea, trebuie sa intelegem mai intai ce este munca.
Munca reprezinta executarea unei actiuni in mod non-instinctual in vederea atingerii unui scop anterior planificat. Astfel munca tine de planificare, deci de ratiune. Din acest punct de vedere, munca este o activitate specific umana.

Lenea este doar reactia adversa la acest gen de actiune si tine de vointa.

Homeostazia, cel mai mare obstacol
Homeostazia este proprietatea organismului de a mentine, in limite foarte apropiate, constantele mediului intern, sau mai simplu, capacitatea organismului si a psihicului uman de a se simti confortabil. Daca timp de cateva luni de zile stai doar in fata calculatorului pe internet, organismul se va obisnui asa si se va simti inconfortabil cand va trebui sa schimbe brusc obiceiul asta si sa mearga in fiecare zi, de exemplu, sa faca sport.

Daca o persoana s-a obisnuit cu saracia si are o suma mare de bani, ii va cheltui repede pentru ca starea naturala este saracia si organismul s-a obisnuit asa (80% din cei care castiga marele premiu la loterie isi pierd toti banii in primii 5 ani si ajung mai saraci decat erau inainte de a castiga premiul). Daca te-ai obisnuit cu lenea, va fi foarte greu sa te inveti cu harnicia.
De fiecare data cand dereglezi homeostazia, atat de deranjat va fi organismul, incat pot aparea chiar si tulburari fizice, cum ar fi ameteli, greturi, senzatii neplacute in stomac, in plan psihic pot aparea depresii, lipsa de chef pentru orice activitate, intervin lenea si amanarea.
Pentru a avea rezultatele pe care le vrei, va trebui sa te implici complet, fizic, emotional, psihic si spiritual.

Aproape sigur, daca nu ai viata pe care o vrei, va trebui sa deranjezi homeostazia, ai nevoie de multa vointa si vei depune ceva efort.

Nu uita ca lenea e gandacul acela care te opreste sa faci sport, care nu te lasa sa citesti o carte pentru a deveni mai bun sau sa experimentezi orice in viata ca sa castigi experienta.
Inainte sa zici „nu pot face asta, pentru ca nu sunt eu” gandeste-te ca nu tu zici asta, ci gandacul din tine, iar daca nu te simti bine invatand si luptand, iarasi e gandacul din tine.

Homeostazia te va face sa te simti confortabil, indiferent de nivelul tau de trai, de succesul pe care il ai in viata si indiferent daca esti o persoana multumita de tine sau nu. Daca vrei sa treci de la ceea ce esti acum, la persoana care are tot ce isi doreste, va trebui sa suporti o stare temporara de disconfort, pana cand te vei simti bine.

Homeostazia nu face deosebire intre schimbarile in bine si schimbarile in rau, si face lucrurile sa ramana la fel si cand lucrurile nu arata foarte bine. Pentru a invinge lenea, trebuie doar sa ai vointa sa invingi homeostazia.

Fii constient de cum functioneaza homeostazia si cand lucrezi pentru schimbare, nu o lasa sa te opreasca. Asteapta-te la rezistenta fizica si psihica din partea ei. Nu te panica si nu da inapoi.
Homeostazia exista si la nivel de grup social, cand tu incepi sa te schimbi, oamenii vor reactiona de multe ori negativ dar nu iti vor raul. E doar homeostazia si se vor adapta daca perseverezi.

Vointa si disciplina interioara – Exemple concrete
Propune-ti ca in fiecare dimineata (indiferent de ora la care te-ai culcat) sa te trezesti la 5 si sa faci jogging, iti va fi greu, tentatia de a opri alarma si de a adormi la loc va fi imensa, dar vei reusi.

Propune-ti sa faci ceva ce amanai de mult timp si fa acel lucru pana la capat. Imediat vei simti nevoia de a-ti indeplini alt obiectiv mai vechi. Fiecare lucru realizat iti va da motivatia pentru a incerca si altceva.

Scrie o lista cu ce iti doresti de la viata, acelea sunt obiectivele tale, indeplineste-le in orice ordine crezi tu ca e bine, nu uita ca numai din experiente (reusite sau nereusite) vei invata.

Concluzie
Daca te inarmezi cu vointa si lupti impotriva homeostaziei, vei fi capabil de lucruri extraordinare si vei intra intr-un ritm in care mereu vei simti nevoia de a face ceva, vei deveni alergic la lene.
Vizualizarea in minte a indeplinirii scopurilor tale iti va da motivatia necesara pentru a duce la capat orice lucru pe care l-ai pornit, pentru a porni ceva, ai nevoie de o scanteie, dupa tot ce ai citit aici, scanteia aceea deja s-a aprins. Ce mai astepti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *